Zájem o výuku finanční gramotnosti na Třebíčsku stoupá

Zodpovědné zadlužování, optimální nastavení vlastních financí a odborná pomoc s domácím hospodařením a spořením přilákala obyvatele Třebíčska na seminář neziskového vzdělávacího projektu Rozumíme penězům. Ten pro širokou veřejnost připravilo občanské sdružení AISIS ve spolupráci s odborníky MONETA Money Bank.

uniweb weby

„Stále častější zadlužování či nárůst exekucí jsou jedny z nejpalčivějších problémů, s nimiž se Češi potýkají. Mnohdy mají totiž omezené znalosti finančních produktů, nečtou smlouvy nebo si nevedou přehled o příjmech a výdajích. Prostřednictvím seminářů po celé České republice se tak snažíme finanční gramotnost veřejnosti postupně zvyšovat,“ vysvětlila důvody pořádání seminářů Stanislava Křížová, manažerka programu Rozumíme penězům ze sdružení AISIS. 
Odborné přednášky vedou zkušení lektoři z MONETA Money Bank a nejčastěji se konají na základních školách. V Kraji Vysočina se konal seminář mimo jiné i v Římově na Třebíčsku na téma Zodpovědné zadlužování aneb jak nebýt otrokem zbrklých rozhodnutí. „Přednášku tu organizovala mateřská škola, se kterou spolupracujeme. Zúčastnili se jí především mladší rodiče a konala se v kulturním domě. Návštěvníci se nejvíce zajímali o to, jak poznat, kolik půjček může rodina zvládnout, zda je vhodné je slučovat dohromady nebo jak naložit s volnými penězi, jak je investovat, aby se neztrácely, když už se neúročí,“ přiblížila Stanislava Křížová.
Realizátorem projektu Rozumíme penězům je občanské sdružení AISIS, finančním expertem a jedním z tvůrců projektu je pak MONETA Money Bank, která program iniciovala už v roce 2006. Cílovou skupinou programu jsou děti mateřských škol, žáci základních škol a od roku 2016 také studenti středních škol a učitelé mateřských a základních škol. Záměrem projektu je zvýšení finanční gramotnosti školáků a naučit je základům zodpovědného přístupu ke správě osobních financí. „Projektem dosud prošlo přes šestadvacet tisíc žáků a proškolili jsme téměř dva tisíc učitelů. Jejich množství však neustále roste, a to především u učitelů, kteří již představují dobrou základnu pro výuku finanční gramotnosti i v budoucnu. Naší ambicí je rozšířit projekt do všech krajů České republiky,“ doplnila Stanislava Křížová s tím, že projekt podporují fondy Evropské unie, státní rozpočet ČR a zdroje MONETA Money Bank. Vzdělávání je pro všechny zdarma.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy