Zákaz kouření v restauracích? Ptali jsme hostů i restauratérů v Havlíčkově Brodě

Poslanecká sněmovna bude v září znovu projednávat takzvaný protikuřácký zákon, po květnovém zamítnutí tak dostává novou šanci. Jak se staví k zákonu restauratéři v Havlíčkově Brodě? A jaký mají názor občané města?

uniweb weby

Nad kouřením se tento rok stahují mračna, zákon o oblíbeném zlozvyku však zatím odolává. V květnu neprošel sněmovnou vládní návrh zákona kvůli poslancům z hnutí ANO těsně jen o osm hlasů. Premiér Sobotka si však tuto normu stanovil za jednu z prioritních a pověřil ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), aby připravil nový návrh zákona. Upraven by byl podle pozměňovacích návrhů, na kterých se poslanci před klíčovým hlasováním shodli. Neprošli jedině úpravy poslance Marka Bendy (ODS), který chtěl vyhradit část prostor restaurací pro kuřáky, kde by personál neobsluhoval.

S jakou úpravou zákon počítá? Kromě úplného zákazu kouření klasických cigaret v restauracích, barech, vinárnách, kavárnách a podobných zařízeních i další restrikce pro kuřáky. Kinům, divadlům, koncertním a výstavním síním a sportovním halám odebere možnost zřizovat kuřárny.

Protikuřácký zákon se týká hlavně restaurací, kde by se po jeho schválení nesmělo kouřit vůbec. Jak se na něj dívají hospodští? „Podle mě když se někde jí, kouřit by se nemělo,“ odpovídá hospodský Vladimír Fišera z restaurace, která spadá pod havlíčkobrodský pivovar Rebel, ten ji ale neprovozuje. Plánovanou normu podnik neřeší, protože je od začátku roku nekuřácký. „Tržby se nám výrazně nesnížily, ani nezvýšily, lidé ubyli a zároveň přibyli,“ pokračuje Fišera. Dodává ale, že klasické hospody zákon poškodí, hlavně ty, ve kterých se nepodává jídlo.

„Restaurace je kuřácká, ale máme výjimku v době obědů (mezi jedenáctou až čtrnáctou hodinou), kdy se tu nekouří,“ říká servírka Pavla z restaurace a zároveň vinárny U Soudků. Zákon považuje za dobrý, protože při větším počtu kuřáků se v podniku nedá dýchat. Pokračuje: „Bohužel tu prostory nejsou moc dobře uzpůsobeny, proto by se restaurace nedala rozdělit na kuřáckou a nekuřáckou část.“ Dále se myslí, že zákon by finanční bilanci neovlivnil: „Konkrétně já zde pracuji chvíli, ale co pozoruji, dost kuřáků si jde sednout ven.“ Dodává také, že pokud někdo chce kouřit, měl by brát ohledy na ostatní a jít radši ven.

Co si myslí místní?

Zeptali jsme se i lidí v Havlíčkově Brodě, jaký mají názor na protikuřácký zákon. „Zákon je pitomost, žádný politik ho stejně vlastně nechce, protože má peníze z tabákové lobby,“ odpovídá na dotaz Jakub Holoubek. Jeho žena Lenka by kouření v restauracích plošně nezakázala, zavedla by oddělené prostory. Podle ní nefunguje argument, že stát by zákonem chránil zdraví občanů. „Proč potom nechává stát ty cigarety vyrábět? To ať je radši zakáže.“

Pan František by naopak zákon uvítal: „Já bych byl rád, aby zákon prošel, protože jsem musel před lety ze zdravotních důvodů přestat kouřit.“ Jestli ale norma bude schválena, netuší, myslí si, že prezident jako velký kuřák ho bude vetovat. Pro zákon je i paní Tesařová: „Já s tím jedině souhlasím, jsem nekuřák a vadí, když mi po návštěvě restaurace smrdí oblečení kouřem.“ Nepochybuje však, že by se situace také dala řešit zavedením oddělených prostor.

Zda opravdu začne platit protikuřácký zákon, je zatím ve hvězdách. Jak už ale řekl premiér Sobotka, zákon je pro něj prioritní, a proto by ho rád schválil ve zrychleném režimu, neproběhla by tedy klasická tři čtení. Návrh upraveného protikuřáckého zákona by se měl projednávat po letních prázdninách v září.

Autor: Michal Karas, Foto: Matúš Kamenický, oba účastníci Letní žurnalistické školy KHB 2016


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy