Zámek ve Vilémovicích patřil slavným šlechticům. Teď ho vlastní soukromník

Vilémovický zámek nikdy nepatřil mezi přední šlechtická sídla. Jeho slavní majitelé na něj přijížděli spíš sporadicky. Pečovali o něj však bezvadně. Zánik zámku pak nenastal ani po nástupu komunistů k moci.

uniweb weby

Vesnička Vilémovice, která se nechází nedaleko Ledče nad Sázavou, vznikla poměrně pozdě. První písemné prameny ji připomínají až v polovině sedmnáctého století. Už tehdy v jejím středu pravděpodobně byl panský dvůr.

Ten nechal asi o sto let později na barokní zámek přestavět regionální šlechtic Ignác Bechyně z Lažan, který tehdy sídlil v nedalekém Rozsochatci. Nově zrekonstruované sídlo ve Vilémovicích využíval především v létě. Ve zbytku roku ve vesničce u Ledče sídlil správce tamního panství.

V roce 1825 nastala pravděpodobně nejsmutnější etapa v dějinách zámku. Sídlo totiž zasáhl požár. V oné době už vilémovické panství patřilo dalšímu slavnému rodu – Salmům. A František ze Salmu poškozený zámek zchátrat nenechal. Prakticky hned po požáru ho dal klasicistně opravit, a to i přesto, že ho jako majitel mnohem větších a známějších šlechtických sídel prakticky nevyužíval.

Od Salmů pak vilémovický zámek získala místní rodina Perků. Vlastnila ho po celé období druhé světové války a v jejím vlastnictví mohl – poměrně překvapivě – zůstat i po únorovém převratu. Místnímu národnímu výboru zámek nakonec rodina předala až v roce 1959.

V takovýchto situacích často nastával typický scénář – komunisté zabavená šlechtická sídla využívali v lepším případě jako školy nebo ubytovny, v horším případě jako sklady slámy nebo odstavné prostory pro zemědělskou techniku.

Vilémovický zámek ale nechal národní výbor na začátku šedesátých let opravit. Vznikl v něm nový divadelní sál, ve kterém se v následujících dekádách konaly divadelní festivaly. V roce 1992 pak původní majitelé dostali v restituci zámek zpět. Nedlouho poté ho prodali jeho současnému majiteli Bohumilu Klabíkovi, který se o něj dodnes stará.

Vilémovický zámek má ještě jednu vzácnost. V jeho zahradě se totiž nachází nejstarší tis červený v České republice. Odborníci jeho stáří odhadují přibližně na 1500 až 2000 let. Mohutný strom má obvod kmenu víc než tři metry.

Zámek se nachází ve středu obce Vilémovice. Jeho interiéry nejsou přítstupné veřejnosti, do zahrady ale lidé můžou. Do Vilémovic se turisté nejsnáz dostanou po žluté značce od železniční stanice nebo ze Světlé nad Sázavou.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 21.08.2017 14:28




0 +
 

Hlavní zprávy