Žďárská Charita pokračuje ve sběru víček

Od středy 17. května mají zájemci znovu možnost odevzdávat víčka v různých pobočkách a zařízeních Oblastní charity Žďár nad Sázavou. Sbírka opět podpoří potřebné v regionu.

uniweb weby

„Tato aktivita v minulosti přinesla velikou odezvu veřejnosti. Víčka se stala běžnou součástí většiny domácností a lidé je rádi shromažďují. Postupně je pak odevzdávají v našich centrech. My je předáme do rodin, které si následně zajistí výkup. Za finance pak rodina nakoupí potřebný materiál pro ty, kteří se potýkají s nemocí či postižením, či přispějí na část léčby,“ vysvětluje Jana Zelená, ředitelka žďárské Charity.

Na jaře letošního roku putovala víčka z center žďárské Charity do rodiny Judových, kde pomohla k nákupu potřebných pomůcek nevidomé Lindě Judové. Sbírka víček pro Lindušku skončila posledního dubna. Lidé prostřednictvím Charity doručili rodině Judových zhruba 500 kilogramů vršků od PET lahví.

Vzhledem k velkému zájmu o sbírku víček se vedení Charity rozhodlo pokračovat v této kampani i nadále. Seznam všech míst, kde veřejnost nalezne sběrné boxy, je umístěn na webových stránkách Charity.

Víčka budou moci lidé i nadále od poloviny května postupně shromažďovat a odevzdávat žďárské Charitě tentokrát pro pětiletého Martínka Nováka, kterému byl po předčasném narození diagnostikován hydrocefalus. V jednom roce mu přibyla epilepsie. Martínek je nevidomý, reaguje pouze na světlo a tmu, stále leží. Kvůli velkému zahlenění musela rodina zakoupit odsávačku hlenů a pulzní oxymetr. Pokud to zdravotní stav dovolí, navštěvuje Martínek Dětskou léčebnu pohybových poruch Boskovice. Jeho vývoj je závislý na kvalitní rehabilitační péči, která je fyzicky, psychicky i finančně velmi náročná.

„Výkupné se v současné době pohybuje kolem pěti korun za kilogram, takže nejde o žádnou vysokou výkupní cenu, nicméně pokud můžeme pomoci i touto maličkostí, kterou víčko je, pojďme do toho,“ vzkazuje veřejnosti Bc. Petra Königová, vedoucí denního stacionáře Rosa, ve kterém je jedno ze sběrných míst.

Sběr víček pro Martínka končí k poslednímu srpnu. Pokračování sběru se žďárská Charita nebrání.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy