Živé kino v Jihlavě na střelnici i v asijské restauraci

Tradiční Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava začíná už za 64 dní. Diváci se letos mohou těšit na tři nové tematické soutěžní sekce nebo na jedinečnou retrospektivu taiwanského dokumentárního filmu. Výtvarnice Kateřina Šedá zapojí jihlavský festival do svého mezinárodního happeningu.

uniweb weby

Už nyní se Jihlavané mohou svézt festivalovým trolejbusem nebo navštívit některou z projekcí Živého kina, promítání českých dokumentárních filmů na netradičních místech. Do konce srpna se mohou diváci festivalu akreditovat za nejvýhodnější cenu.

„Letošní jednadvacátý ročník festivalu obohatíme o tři nové tematické soutěžní sekce – Tři svědectví: Svědectví o politice, Svědectví o poznání a Svědectví o přírodě. Divákům také nabídneme unikátní retrospektivu taiwanského dokumentárního filmu, dosud největší, jaká kde byla představena,“ uvádí ředitel festivalu Marek Hovorka. Další program festivalu bude postupně zveřejněn během září a října. „V současné době program finalizujeme. Zatím se nám přihlásilo přes 3500 filmů z celého světa. Na festivalu jich promítneme asi 250,“ doplnil Marek Hovorka.

Ji.hlava součástí projektu Made in Slavutyč

Výtvarnice Kateřina Šedá zapojí jihlavský festival do svého mezinárodního projektu Made in Slavutyč, který realizuje na Ukrajině od roku 2015. „Hlavním tématem projektu je překročení hranic a nepřekonatelných problémů s tím spojených. Proto jsem přiměla obyvatele města, které vzniklo bezprostředně po havárii jaderného reaktoru v Černobylu, aby vytvořili největší skupinovou žádost o vízum, a tím se zapsali do Guinessovy knihy rekordů. Při oslavách dne města byl z každé stovky zúčastněných vylosovaný jeden člověk, který se svým partnerem získal oficiální pozvání na kulturní akci v České republice. Na konci října tak přijede téměř 50 obyvatel Slavutyče nejen do Brna, ale i na MFDF Ji.hlava, kde se uskuteční jedna z těchto akcí“, uvádí Kateřina Šedá. Autorka tak naváže na své loňské působení na festivalu, kdy cestu v nejvytíženějších linkách městské hromadné dopravy zpříjemňovaly vystoupení hudebníků a buskerů.

Po patnácté bude ulicemi Jihlavy projíždět festivalový trolejbus

Ulicemi města bude od srpna projíždět tradiční festivalový trolejbus. Jeho podobu má na svědomí grafik a ilustrátor Juraj Horváth, který stojí od roku 2001 za celkovou výtvarnou koncepcí festivalu.

Promítání Živého kina v čínské restauraci nebo na střelnici

Nadcházející ročník festivalu již tradičně předznamená Živé kino. Celkem pět projekcí výjimečných českých dokumentárních počinů zavede diváky na netradiční místa v Jihlavě a blízkém okolí. Během většiny z nich se diváci potkají přímo s režiséry filmů. Živé kino zahájí 25. 8. projekce filmu Filipa Remundy z cyklu Český žurnál Krtek a Lao-c‘ v Asijské a české restauraci v Komenského ulici. Režisér ve snímku zachycuje atmosféru kolem návštěvy čínského prezidenta v ČR a pouští se do konfrontačních rozhovorů s obyvateli země, kde se porušují lidská práva. V neděli 27. srpna přiveze režisérka Květa Přibylová na střelnici ve Stříbrném Dvoře svůj poetický snímek Stopy, střepy, kořeny. Projekci doplní rovněž film z pražské FAMU Do zbraně Barbory Chalupové, který zkoumá fenomén střelných zbraní v dnešní společnosti. O dva dny později ve fitcentru odhalí zákulisí slavné kauzy Berdychova gangu režisérka Petra Nesvačilová filmem Zákon Helena. Ve čtvrtek 31. srpna se diváci v tělocvičně na Střední odborné školy sociální budou moci pobavit o znovuzavedení branné výchovy do českých škol s režisérkou Adélou Komrzý, která představí svůj film Výchova k válce. O den později završí Živé kino projekcí filmu Slepý Gulliver v jihlavském TyfloCentru. Jeden z nejvýraznějších českých filmařů současnosti, ale i spisovatel a držitel ceny Magnesia Litera, Martin Ryšavý ve filmu na vlastní kůži zkoumá analogie mezi lidským zrakem a filmovým médiem.

Začátek projekcí je vždy ve 20.30, vstupné je zdarma. 

Živé kino v Praze poodhalí podzimní novinky

Ve stejných dnech proběhne i Živé kino v Praze, které zve diváky do střižen právě dokončovaných autorských dokumentů. Diváci například zjistí, jaký život dnes žije kdysi nejmocnější muž KSČ Milouš Jakeš. Dozví se také, jak probíhalo natáčení ambiciózního přírodovědného filmu Planeta Česko, roční expedice pestrou českou krajinou zkoumající každodenní dramata zvířat a rostlin, kterými jsme obvykle fascinování ve filmech z nejvzdálenějších koutů světa. Detaily k jednotlivým snímkům najdete na www.zivekino.cz.

Akreditace za poloviční cenu k dostání do začátku září

Pouze do 1. září mají návštěvníci festivalu možnost zakoupit si akreditaci za nejvýhodnější možnou cenu 350 korun. Získají tak volný vstup na všechny festivalové projekce a na doprovodné akce za sníženou cenu. Každý akreditovaný účastník může také zdarma využívat služby jihlavské hromadné dopravy a kyvadlové dopravy ve směru Jihlava – Třešť a zpět. Festival se uskuteční 24.-29. října.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy