Znají deváťáci Vysočinu? Do vědomostní soutěže se přihlásilo 85 škol

Ve čtvrtek 1. února žáci druhého stupně základních škol předvedou, jak dobře znají svůj kraj. Devátého ročníku vědomostní soutěže zaměřené na znalost Vysočiny se zúčastní 85 škol z celého regionu.

uniweb weby

Soutěž Poznej Vysočinu začínala před devíti lety strojnásobně menším počtem přihlášených, zájem základních škol však podle pořadatelů stále roste. „Už loni jsme se přehoupli přes osmdesátku a domnívali se, že jsme na hranici zájmu, takže jsme příjemně překvapeni,“ potvrdila radní Kraje Vysočina Jana Fialová.

Od roku 2009 se tak vsoutěži vystřídalo už 1204 žáků, někteří dokonce opakovaně. Na březnové celokrajské kolo se dokonce budou muset vyblokovat všechny kongresové místnosti sídla Kraje Vysočina vJihlavě.

Kvelkému finále se zkaždé přihlášené školy probojují jen dva nejlepší. Třicet testových otázek totiž pokrývá široký záběr regionálních znalostí, ať už se jedná o nerostné suroviny těžené vkraji nebo jmenování bývalých hejtmanů. „Test vzniká několik týdnů a podílí se na něm lidé napříč celým krajským úřadem. Snažíme se, aby byl co nejvíc rozmanitý a prověřil rozsah znalostí,“ dodala Fialová.

Vsoutěži si tak žáci základních škol zdaleka nevystačí jen stím, co si vyslechnou při výuce ve třídě. „Dokonalejší přípravu vyžaduje zejména finálové kolo. Stává se, že soutěžící překvapují svými vědomostmi nejen své rodiče, ale také nás pořadatele, zejména svými podrobnými odpověďmi na otevřené otázky,“ uvedla organizátorka soutěže Kateřina Svobodová. Čtyřicet nejlepších, kteří vsoutěži dokážou své znalosti o kraji uplatnit, čeká jako každý rok poznávací zájezd do Prahy sbohatým kulturním programem.

Text: Vendula Kadlecová


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy