Hromadné nehody stále blokují dálnici D1 u Větrného Jeníkova

Dálnice D1 u Větrného Jeníkova stále stojí. Ani přes noc se nepodařilo provoz na vysočinském úseku dálnice zprovoznit, vyprošťovací práce brzdí počasí. Zatím není možné odhadnout, kdy se podaří hromadné nehody odstranit a plynulý provoz se na dálnici vrátí. Stopka navíc komplikuje dopravu na objízdných trasách a například přivaděč k dálnici od Jihlavy ve směru na Havlíčkův Brod byl ve středu kolem 7.00 ranní kompletně ucpaný.

uniweb weby

Středa 17. ledna, 8.30
„Dálnice D1 je na 99. kilometru na Prahu průjezdná jedním jízdním pruhem. Kamiony, které zůstaly v místě od úterního poledne, se pomalu rozjíždějí. Na místě jsou policejní hlídky a policisté budí některé řidiče nákladních vozidel a usměrňují jejich rozjezd. Stále zcela neprůjezdná je silnice II/602 u Olešné na Pelhřimovsku,“ uvedla Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině.

Okolnosti nehody a informace z včerejšího večera: Dálnice D1 u Jeníkova stojí.

Středa 17. ledna 15.30
Dálnice D1 ve směru na Brno průjezdná, dálnice směr Praha v jednom pruhu jede, kolona z 99. kilometru se pomalu dává do pohybu. Kolony vznikají na 124. až 145. kilometru ve směru na Praha u Velkého Meziříčí, kde v průjezdu brání odstavené kamiony.
„Až při kolapsu dálnice, kdy kamiony musí zůstat stát a blokují jízdní pruhy si znovu připomeneme absenci jakýchkoli funkčních a kapacitně vyhovujících odstavných ploch pro nákladní vozy u dálnice D1. Ani po téměř deseti letech po jarní řetězové nehodě na stejném úseku D1  s více než dvěma stovkami havarujících vozidel provozovatel dálnice nic pro zlepšení situace neudělal. Záchytná parkoviště by pravděpodobně zcela nevyřešila stávající mimořádný stav, ale jistě by dálnici ulevila a mohla být zázemím pro zasahující složky. Osobně se domnívám, že už není na co čekat, stát se prostřednictvím Ředitelství silnic a dálnic ČR musí rozhoupat a absenci odstavných parkovišť s dostatečnou kapacitou a odpovídajícím zázemím řešit! Zvláště, když rekonstruujeme dálnici již čtvrtým rokem. To, že kamiony sjedou a stojí na objízdných trasách souběžných krajských silnic, není do budoucna udržitelné,“ říká hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Foto: HZS Kraje Vysočina




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy