Krajský přebor Kraje Vysočina mládeže do 16 let v šachu 2017

Krajský přebor mládeže do 16 let se hrál v sobotu 30. září a v neděli 1. října ve Sportovním centru Pěšinky ve Světlé nad Sázavou. Mládež hrála ve dvou věkových skupinách a z celkových výsledků byly vyhodnoceny jednotlivě kategorie. Letošního krajského přeboru se zúčastnili nejen hráči z oddílů Krajského šachového svazu Vysočina, ale i hráči s trvalým pobytem v Kraji Vysočina.

uniweb weby

Hrálo se totiž nejen o vítězství v Krajském přeboru Krajského šachového svazu Vysočina, ale také o nominaci hráčů Kraje Vysočina na Zimní olympiádu dětí a mládeže 2018 (ZODM). ZODM 2018 uspořádá Pardubický kraj na přelomu ledna a února 2018 v Litomyšli.

V turnaji mladších kategorií hrálo 30 mládežníků z kategorií H10, D10, H12 a D12. V turnaji starších kategorií startovalo 21 účastníků z kategorií H14, D14, H16 a D16. Oba turnaje se hrály tempem 40 minut na partii plus 30 sekund na tah. Hrálo se švýcarským systémem na sedm kol.

Absolutním vítězem turnaje mládeže do 16 let se stal Rudolf Jun z TJ CHS Chotěboř. Na druhém místě skončil Jiří Klubal z TJ Jiskra Humpolec. Třetí příčku obsadil Tomáš Vokoun z TJ Žďár nad Sázavou. Čtvrté místo vybojovala Viola Ruby Pejřimovská z TJ CHS Chotěboř a na 5. místě se umístil Matěj Šedý z ŠK Světlá nad Sázavou. Nejlepším hráčem Kraje Vysočina v kategorii chlapců do 16 i 14 let se stal Rudolf Jun z TJ CHS Chotěboř. Nejlepší hráčkou Kraje Vysočina v kategorii dívek do 16 i 14 let se stala Viola Ruby Pejřimovská z TJ CHS Chotěboř. Viola ještě obdržela zvláštní cenu, neboť věkově patří mezi 12 leté hráče, ale odhodlala se bojovat staršími soupeři. A bojovala úspěšně. Krajským přeborníkem KŠS Vysočina v kategorii chlapců do 16 let se stal Jiří Klubal z TJ Jiskra Humpolec. Krajským přeborníkem KŠSV v kategorii chlapců do 14 let je Tomáš Vokoun z TJ Žďár nad Sázavou. Krajskou přebornicí KŠS Vysočina v kategorii dívek do 14 i 16 let je Viktorie Součková ze Spartaku Velké Meziříčí.

Absolutním vítězem turnaje mládeže do 12 let se stal Šimon Lang z ŠK Světlá nad Sázavou. Na druhém místě skončil Robert Jun z TJ CHS Chotěboř. Třetí příčku obsadil Tadeáš Rubel Pejřimovský TJ CHS Chotěboř. Čtvrté místo vybojoval Michal Edr z TJ Spartak Pelhřimov a na 5. místě se umístil Ivoš Pejcha z Gambitu Jihlava. Nejlepším hráčem Kraje Vysočina v kategorii chlapců do 12 let se stal Šimon Lang z ŠK Světlá nad Sázavou. Nejlepším hráčem Kraje Vysočina v kategorii chlapců do 10 let se stal Robert Jun z TJ CHS Chotěboř. Nejlepší hráčkou Kraje Vysočina v kategorii dívek do 12 let se stala Helena Šťávová z DDM Moravské Budějovice, která se stala současně krajskou přebornicí KŠS Vysočina dívek do 12 let. Nejlepší hráčkou Kraje Vysočina v kategorii dívek do 10 let se stala Markéta Šťávová z DDM Moravské Budějovice, která se stala současně krajskou přebornicí KŠS Vysočina dívek do 10 let. Krajským přeborníkem KŠS Vysočina v kategorii chlapců do 12 let se stal Šimon Lang ŠK Světlá nad Sázavou. Krajským přeborníkem KŠSV v kategorii chlapců do 10 let je Vítek Fencl z TJ Jiskra Havlíčkův Brod. 

Právo reprezentovat Kraj Vysočina na Zimní olympiádu dětí a mládeže 2018 si vybojovali Jiří Klubal z TJ Jiskra Humpolec (starší žáci), Rudolf Jun z TJ CHS Chotěboř (mladší žáci), Šimon Lang z ŠK Světlá nad Sázavou (nejmladší žáci) a Viola Ruby Pejřimovská z TJ CHS Chotěboř (dívky).

O chod turnaje se staral Zdeněk Fiala, který byl zároveň hlavním rozhodčím turnaje. O hladký průběh turnaje se staral Vladimír Ptáček, který byl rozhodčím na sále. Po dohrání partií soupeři odcházeli společně na rozbory partií, které zajišťoval FM Jiří Tůma a Lukáš Karásek. Rozbory partií mají velký význam v šachovém rozvoji každého šachisty.

Krajský přebor uspořádal Šachový klub Světlá nad Sázavou ve spolupráci s Šachovým centrem talentované mládeže v Kraji Vysočina. Hráči měli dostatek prostoru pro hru ve velkém tanečním sále Sportovního centra Pěšinky. Pro rozbory a odpočinek měli hráči i doprovody k dispozici klubovnu Šachového klubu. Pro odreagování děti hojně využívali workout, který je součástí Sportovního centra Pěšinky. Současně s přeborem se uskutečnilo zde i školení trenérů 4. třídy a kurz šachu pro pedagogické pracovníky. 

Pořadatelé zajistili veškerý šachový materiál, občerstvení, stravování přímo v místě konání a také průběžnou aktualizaci výsledků na chess-results.com. Výsledky turnaje byly zaslány na zápočet LOK ČR. Vždy nejlepší tři hráči KŠSV Vysočina získali diplom a medaili, nejlepší tři hráči Kraje Vysočina obdrželi diplom a věcnou cenu. Všem trenérům a rodičům bych chtěl poděkovat za jejich práci pro šachovou mládež. Mladým reprezentantům bych chtěl popřát mnoho úspěchů na Zimní olympiádě dětí a mládeže 2018.

Výsledky

Fotogalerie


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy