Lidé v Kraji Vysočina předali v pololetí k recyklaci 61 568 kg baterií, o 14 % méně než v předchozím roce

25. září 2020 – V letošním prvním pololetí odevzdali lidé v Kraji Vysočina k recyklaci 61 568 kg použitých baterií.

uniweb weby

25. září 2020 – V letošním prvním pololetí odevzdali lidé v Kraji Vysočina k recyklaci 61 568 kg použitých baterií. Podle statistik neziskové společnosti ECOBAT, která v Česku zajišťuje zpětný odběr baterií, každý obyvatel kraje vytřídil v průměru 121 gramů baterií. V meziročním srovnání jde o 14% pokles. Propad je patrný téměř ve všech sběrných kanálech – sběr klesl ve firmách, ve městech a obcích a také ve školách. Jedinou výjimkou jsou sběrná místa v obchodech, kde se naopak baterií odevzdalo o 13 % více než loni.

„Na statistikách odevzdaných baterií je patrné, že i do třídění a recyklace se promítají koronavirová opatření. Logicky klesl sběr baterií ve školách, které byly od března uzavřené. Méně je také baterií z průmyslu nebo z měst a obcí. Předpokládáme však, že v druhé polovině roku se situace zlepší. Lidé v Kraji Vysočina dlouhodobě patří k nejlepším třídičům. Věříme, že na sběr nezanevřeli, jen baterie na sběrná místa odnesou později,“ říká Petr Kratochvíl, jednatel neziskové společnosti ECOBAT, která vČeské republice zajišťuje sběr a recyklaci baterií.

V celé České republice se v prvním pololetí podařilo vytřídit a k recyklaci předat 777,9 tun baterií. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je to o 13 % méně. Jen 3 kraje zaznamenaly ve srovnání s předchozím rokem pozitivní výsledek.

Image title


Má to smysl, třiďte baterie!

Ze sta kilogramů baterií jsme dnes schopni získat již 65 kilogramů kovonosných surovin. Z tužkových baterií získáváme recyklací ocel, zinek, mangan, nikl a měď. Z dalších typů baterií pak také olovo, kadmium, kobalt a stříbro. Tyto suroviny pak využíváme k výrobě nových produktů využitelných například ve stavebnictví, dále při výrobě popelnic, okapů, ale třeba i kosmetiky, šperků nebo i hudebních nástrojů.

Kam s bateriemi?

Sběrných míst, kam je možné nosit použité baterie, je v České republice již přes 22 tisíc. Konkrétně můžete baterie odevzdávat do červených venkovních kontejnerů, ve sběrných dvorech, dále ve všech obchodech, kde se baterie prodávají, ve školách, které jsou zapojeny do programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět, v některých městských a obecních úřadech, nebo též v některých firmách a organizacích, které zřizují sběrná místa na pracovištích. Abyste nemuseli s každou baterií běhat na sběrné místo, pro skladování baterií v domácnosti je možné využít designovou krabičku ECOCHEESE. Tu si můžete zdarma objednat na www.ecocheese.cz. V nabídce jsou čtyři atraktivní designy – zelený, modrý, růžový a s rybičkou.

Image title

ECOBAT s.r.o., je nezisková organizace, která od roku 2002 zajišťuje zpětný odběr a recyklaci přenosných baterií v České republice. V roce 2019 zpětně odebrala 1 696 tun baterií, což představuje 46 % baterií dodaných na trh. ECOBAT provozuje více než 22 000 míst zpětného odběru.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
25.09.2020 16:02




0 +
 

Hlavní zprávy