Memoriál Otty Bauera v Havlíčkově Brodě

Havlíčkův Brod jako okres je proslulý baštou mnoha slavných osobností, které se týkají i lidové muziky. Mezi jinými to byl také pedagog a muzikant tělem i duší Otto Bauer, který zde vychoval mnoho svých žáků. Dva z nich, Zbyněk Palička a Jaroslav Duben, se rozhodli, že na svého učitelé nezapomenou, a proto pořádají na jeho počest setkání muzikantů a přátel dechové hudby.

uniweb weby

Ten navázal na více jak desetileté setkávání muzikantů v místní části Havlíčkova Brodu – Perknově. Letos se konal na havlíčkobrodském náměstí čtvrtý ročník tohoto Festivalu dechových hudeb jako Memoriál Otto Bauera.

Od prvního ročníku, který se konal 5. července 2014, je moderátorem této akce známý dramaturg TV Šlágr Vratislav Měchura, který začal společně s Petrou Musilovou, jinak mluvčí hasičů Kraje Vysočina, tento 4. ročník v sobotu 8. července úderem 13.00 přivítáním všech účastníků a účinkujících. 

Jako první nastoupila na pódium kapela pořádajících, Havlíčkobrodská dvanáctka s kapelníkem Zbyňkem Paličkou a sólisty Ivou Kletečkovou, Jiřím Pospíšilem a Liborem Mlynářem. Tuto kapelu vede po jejím zakladateli Václavu Palečkovi a Josefu Šoupalovi syn Václava Paličky Zbyněk. Ten kapelu rázně omladil a úspěchem jejich píle bylo natočení prvního nosiče. Jedná se o historicky první, oficiální CD a DVD, které kdy havlíčkobrodská kapela natočila. Slavnostní křest se konal 22. ledna 2017.

Přestávky mezi nástupy dalších kapel vyplnili v doprovodném programu mladí hasiči z Veselého Žďáru a Mírovky při požárním útoku. Byla zde představena požární technika a vše bylo doplněné průvodním slovem moderátorky  Petry Musilové.

Další v programu zahrála dechovka z Polné u Jihlavy, Polenská třináctka, s kapelníkem Jaromírem Štursou a zpěváky Andreou Satrapovou, Zdenkou Musilovou, Ilonou  Smejkalovou a  Slávkem Fialou. Tato kapela vznikla před třemi roky a založil ji Jiří Šíma.

Třetí nastoupila další domácí dechová hudba Rebelka, s kapelníkem Petrem Milichovským a zpěváky Jitkou Václavkovou, Zdeňkou Pavlasovou, Jiřím Pospíšilem a Miloslavem Kubátem. Tato kapela usiluje rovněž o natočení zvukového nosiče, což by jistě zvýšilo její prestiž a tak budeme držet palce, aby to vyšlo. Určitě by si to zasloužili, neboť mají velkou oblibu u posluchačů a příznivců.

Další v pořadí zahrála pražská kapela Krajanka Václava Hlaváčka se sólisty Brigitou Hlaváčkovou, Vratislavem Velkem a Jiřím Škvárou. Tato kapela tradičně pobavila přítomné svým osobitým projevem hudby, písniček i vyprávění.

Konečné festivalové vystoupení zakončila moravská kapela Mistříňanka Antonína Pavluše, kterou řídil František Pavluš jr. Zpívali – Dominika Hronková, Štěpánka Pšovská, Jan Olexa a Vít Nosek. Mluveným slovem provázela Růžena Dobešová.

Poslední slovo moderátorů bylo poděkování všem za účast na této přehlídce a pořadatelům Zbyňkovi Paličkovi s Jaroslavem Dubnem i městu Havlíčkův Brod za jejich zásluhu na tom, že tento festival pokračuje nadále ke spokojenosti nás všech.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
po 10.07.2017 20:19




0 +
 

Hlavní zprávy