Nové výstavy i výročí republiky. Na památkách Vysočiny se připravují na sezónu

Vysočinské hrady a zámky se chystají na nadcházející turistickou sezonu, která by měla potěšit nejen rodiny s dětmi, ale také příznivce sportu a historické nadšence. Návštěvníci se tak mohou těšit na nové prohlídkové trasy nebo na exkurz do dob první republiky.

uniweb weby

Hrad v Ledči nad Sázavou nabídne už v neděli 1. dubna pět prohlídkových okruhů, kde bude k vidění expozice Muzea historických hodin nebo detailně zpracované Muzeum Jaroslava Foglara. Pro ty, kteří dávají před Rychlými šípy přednost spíše pohádkám, je na Státním zámku v Telči připravena nejen úspěšná výstava Pyšné princezny, ale od 1. května nově i expozice o filmové pohádce pro dospělé Až přijde kocour.

Pro milovníky historie je od 2. června nachystána prohlídková trasa se sto let starým nábytkem, šperky i módou na zámku ve Světlé nad Sázavou. „Návštěvníci si budou moci prohlédnout fotografie z dob posledního předválečného majitele zámku, kterým byl průmyslník a mecenáš umění Richard Morawetz,“ upřesňuje majitelka zámku Helena Degerme. Součástí této expozice bude také dvacítka bannerů reprezentujících průřez stoletou historií naší republiky. 

V podobném duchu bude také výstava, která se na Státním zámku v Náměšti nad Oslavou chystá ke stoletému výročí vzniku Československa. Expozice nabídne instalované interiéry, zámecký život v období první republiky i život posledních majitelů zámku v meziválečném období.

Také na hradě Kámen sází na historii, od letošního roku ale navíc s novými exponáty. Na Velký pátek proto návštěvnickou sezonu zahájil s rozšířeným výstavním prostorem v expozici jednostopých vozidel, kde se poprvé objevil raritní motocykl ČZ 500 z roku 1938 nebo motokolo ČZ Orion City z roku 1996. „Největším tahákem ale bude určitě unikátní Čechie z roku 1928, což byl nejdelší sériově vyráběný motocykl na světě,“ láká na jedinečné kousky Ondřej Hájek, ředitel Muzea Vysočiny Pelhřimov, které krajskou památku spravuje.

Pro rodiny s dětmi je kromě hradních a zámeckých výstav nachystán ale i bohatý venkovní program na hradě Roštejn. Budou si moci vyzkoušet práci s dalekohledem, zažít atmosféru nočního lesa nebo si prolézt zvětšený model mraveniště, to všechno za doprovodu zajímavých úkolů a otázek. „Milovníky přírody bude navíc od začátku letních prázdnin lákat hlavně dílčí část nově zrekonstruované prohlídkové trasy B, který už od loňského roku prochází stavební i expoziční obnovou,“ uvádí náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina Jana Fischerová.

Text: Vendula Kadlecová


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
30.03.2018 20:12




0 +
 

Hlavní zprávy