Silvestrovské oslavy a příchod nového roku na Vysočině

Oslavy konce roku 2017 a příchodem nového roku na Vysočině zaměstnaly policisté v regionu ve více než stovce událostí, v 52 případech se týkalo fyzických napadení a opileckých rvaček.

uniweb weby

„Přijali jsme jedno oznámení, které se týkalo poranění při používání zábavní pyrotechniky. V obci na Žďársku se krátce po půlnoci při odpalování pyrotechniky zranilo nezletilé osmileté dítě, které muselo být  převezeno do nemocnice v Brně. Nepřijali jsme žádné oznámení případném požáru, který by souvisel se zábavní pyrotechnikou. 

Noční volání se nejčastěji týkala rušní nočního klidu  v souvislosti s používáním zábavní pyrotechniky, a také různých fyzických napadání a drobných potyček mezi podnapilými osobami. Pro službu konající policisty na integrovaném operačním středisku bývá silvestrovská služba vždy mimořádně náročná, neboť většina volajících jsou osoby pod vlivem alkoholu, které často používají vulgární výrazy, policisty také často urážejí a velice obtížně dokážou formulovat důvodu svého volání. Přesto musí policisté dokázat rychle vyhodnotit závažnost oznámení a zareagovat tak, aby nedošlo v případě ohrožení zdraví nebo životů lidí k prodlení,“ popsala události Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině.

V průběhu Silvestra a Nového roku policisté umístili na protialkoholní záchytnou stanici v Jihlavě celkem  osm osob. „Většinou se jednalo i případy, kdy podnapilé osoby v místě svého bydliště napadali ostatní členy domácnosti nebo budili na místě veřejně přístupném pohoršení tím, že byli silně opilí a obtěžovali své okolí. Lidé pak žádali cestou linky tísňového volání 158  od policistů, aby jim pomohli a proti podnapilé osobě zakročili,“ dodala Dana Čírtková, podle níž se většinou jednalo o případy, kdy podnapilí lidé v místě svého bydliště napadali ostatní členy domácnosti nebo budili na místě veřejně přístupném pohoršení tím, že byli silně opilí a obtěžovali své okolí. Lidé pak žádali cestou linky tísňového volání 158  od policistů, aby jim pomohli a proti podnapilé osobě zakročili. 
„Jeden takový případ se odehrál v Humpolci, kde na Silvestra kolem třiadvacáté hodiny vyjela policejní hlídka do Soukenické ulice do blízkosti tamního baru, tam se měla nacházet silně podnapilá osoba. Po příjezdu na místo policisté zjistili, že zde bezvládně leží na chodníku muž, který není schopen postavit se na nohy a není schopen samostatné chůze. Provedenou dechovou zkouškou mu na místě byla naměřena hodnota 3,33 promile alkoholu v dechu. Vzhledem k tomu, že čtyřiačtyřicetiletý  muž ohrožoval svůj život a zdraví, policisté ho zajistili a eskortovali na protialkoholní záchytnou stanicu do Jihlavy k vystřízlivění.
Další případ podnapilé osoby řešili policisté z obvodního oddělení Kamenice nad Lipou, kteří vyjížděli před půlnoci do Žirovnice. V bytě zde napadal slovně a fyzicky podnapilý cizinec svoji manželku. Policisté provedli u dvaatřicetiletého muže dechovou zkoušku s pozitivním výsledkem 1,76 promile alkoholu v dechu. Policisté muže zajistili a  převezli na protialkoholní záchytnou stanicu do Jihlavy k vystřízlivění, ,“ přiblížila Dana Čírtková.

Za uplynulých čtyřiadvacet hodin řešili policisté šest dopravních nehod, které si vyžádaly pět lehkých zranění. V jednom případě policisté zjistili, že za volant usedl řidič pod vlivem alkoholu. V neděli 31. prosince krátce před třináctou hodinou se stala dopravní nehoda na silnici II/360 na Třebíčsku. „Sedmatřicetiletý řidič osobního vozidla Fiat Bravo projížděl po silnici ve směru jízdy od Jaroměřic nad Rokytnou směrem na Třebíč. V katastru Jaroměřic nad Rokytnou nepřizpůsobil rychlost jízdy a před pravotočivou zatáčkou vyjel s vozem vlevo mimo silnici, kde narazil do silničního příkopu. Vůz se odrazil a narazil do ovocného stromu a havaroval na poli, kde zůstal převrácený na střeše. Při dopravní nehodě došlo ke zranění řidiče a tří spolujezdců, kteří byli ošetřeni ve vozidle zdravotnické záchranné služby a poté převezeni do nemocnice v Třebíči.. Při dopravní nehodě vznikla hmotná škoda na vozidle ve  20 000 korun. Alkohol u řidiče vozidla vyloučila provedená dechová zkouška na místě dopravní nehody,“ doplnila Dana Čírtková s tím, že další okolnosti nehody šetří policisté z dopravního inspektorátu Třebíč.

V jihlavské nemocnici ošetřovali nejvíce pacientů mezi půlnocí a pátou hodinou ráno. Šlo o bolesti břicha, popáleniny, napadení, nebo poranění od petard. Zdravotníci předpokládají další velký příliv pacientů i během Nového roku. 

V novoměstské nemocnici na Silvestra od 18.00 do půlnoci ošetřili na chirurgické ambulanci pět pacientů s drobnými úrazy, které si způsobili v opilosti. Od půlnoci do 6.00 přijali dva opilé a jednoho s úrazem ramene. ARO urgentního příjmu od 18.00 do 6.00 přijalo jedenáct pacientů, z toho dva v opilosti. Žádný z úrazů nebyl způsobený zábavní pyrotechnikou.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 01.01.2018 11:01




0 +
 

Hlavní zprávy