Tereziánské babí léto na Vysočině

Letošní září bylo ve znamení spíše chladnějšího proměnlivého a deštivého počasí. V druhé polovině měsíce začaly růst houby a řada lidí vyrážela do lesů za svými úlovky. Tradiční Svatováclavská a také poslední pouť v nedaleké Světlé nad Sázavou byla ve znamení deště.

uniweb weby

Zato tzv. tereziánské babí léto se stalo překvapením pro všechny, jak pro meteorology, tak i pro nás pro všechny, ale samozřejmě pěkným. Toto období má svůj název odvozen podle svátku sv. Terezie, který je v kalendáři vyznačen na den 15. října. Je to naprosto výjimečná situace, podzim se vyznačuje se na tu dobu nezvyklými příjemnými teplotami, což je zapříčiněno vysokou tlakovou výší nad celou Evropou. V neděli bylo okolo 23 stupňů Celsia, a oproti stejnému datu před dvěma lety, bylo okolo deseti stupňů. Kdo například vyrazil rozloučit se s létem k Velkému Dářku, rozhodně nelitoval. Snímky odsud jsou toho dokladem. 

Na Havla, tedy v pondělí 16. října, se teploty na přímém slunci v odpoledních hodinách vyšplhaly někde až nad třicítku. Bylo opravdu velmi krásně, ráno byla rosa, a když se zvedla mlha a slunce prosvítilo stromy, na nichž už je barevné listí. Obloha byla nádherně modrá. Tereziánské babí léto se podle meteorologů udrží ještě krátce, než se nám připomene podzim.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 17.10.2017 14:29




0 +
 

Hlavní zprávy