Třebíčské školy spolupracují na jedničku

Říká vám něco dřín, kdouloň či mišpule obecná? Naše babičky by jistě odpověděly kladně. A k nim se už mohou zařadit také někteří žáci 9. třídy Základní a mateřské školy Na Kopcích, kteří navštívili Katolické gymnázium v Třebíči.

uniweb weby

V rámci spolupráce škol se uskutečnila exkurze, při níž si žáci prohlédli nejen nově založenou zahradu starých odrůd ovocných stromů a keřů, ale také bylinkovou zahrádku s naučnou stezkou a popisem bylinek. Chladné počasí zahnalo všechny přítomné do budovy, kde na ně čekal chilský hlodavec osmák degu, gekončík noční nebo obojživelník s exotickým názvem axolotl mexický. Katolické gymnázium se totiž pyšní ZOO koutkem s nejrůznějšími živými organismy, včetně pakobylek, směsí sladkovodních ryb a největšího šneka na světě – oblovky velké. Pro mnohé bylo jistě nezapomenutelným zážitkem krmení užovky červené myší. Ale je třeba si také něco vyzkoušet prakticky! Jak asi voní šalvěj lékařská, meduňka, levandule a máta? I na to už znají deváťáci odpověď. 

Učitelé odborných předmětů je poté zavedli do učebny biologie, jejíž moderní vybavení žáky základní školy překvapilo a nadchlo zároveň. Vždyť mohli podrobně prozkoumat pomocí mikroskopu povrch a cibulku svého vlasu, průduchy na spodní straně listu ibišku a prohlédli si i několik trvalých preparátů.

O tom, že může být chemie zábavná, se žáci následně přesvědčili v chemické laboratoři, kde na ně čekaly pokusy zlatý déšť a chemické hodiny. A odměna za pečlivou práci byla skutečně obrovská, dalo by se říci, že přímo sloní – efektní pokus s názvem sloní pasta.

Exkurze se opravdu vydařila. Žáci odcházeli plni dojmů, s novými zkušenostmi a znalostmi z oblasti chemie, biologie a botaniky. V ruce si odnášeli propisku s logem školy a sáček vlastnoručně vyrobeného bylinkového čaje. Někteří z nich se jistě těší na následné studium na této škole.

A pokud ani vy ještě nemáte zcela jasno v pojmech dřín, kdouloň či mišpule, nebo vás zajímá, jak voní šalvěj, levandule či máta, určitě se vypravte do areálu Katolického gymnázia v Třebíči, protože zahrada ovocných stromů a keřů i bylinková zahrádka jsou volně přístupné veřejnosti. A zanedlouho to tam bude nejen krásně kvést, ale i nádherně vonět!

Text a foto: Lenka Zvěřinová

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy