V kraji roste zájem o hospicovou péči v domácím prostředí

Podle krajských statistik stále narůstá počet žádostí o služby domácí hospicové péče. Zatímco před dvěma lety požádalo o specializovanou pomoc se svými blízkými 315 klientů, loni jejich počet vzrostl na 426. V současnosti nabízí tuto službu na Vysočině sedm poskytovatelů.

uniweb weby

Největší využití hospicové péče v domácím prostředí zaznamenali především v okrese Třebíč. Společně s Domácím hospicem Vysočina se proto třebíčský Domácí hospic svaté Zdislavy zapojil do projektu VZP, která hradí nepřetržitou zdravotní péči o umírající pacienty podle potřeby klientů a jejich rodin. 

„Projekt má ověřit předpoklad, že domácí péče o pacienty v termálním stádiu je pro ně nejen pohodlnější, ale také výhodnější po ekonomické stránce,“ vysvětlil vedoucí Odboru sociálních věcí Kraje Vysočina Jiří Bína.

U většiny služeb domácího hospice je klíčové především navýšení počtu lékařů, kteří drží pohotovost a podle potřeby poskytují domácí péči v kteroukoli denní i noční hodinu. „Toto zvýšené zabezpečení lékařské pomoci je zároveň podpořeno i větším zapojením zdravotních sester. Umožňuje tak předcházet hospitalizacím, které ze zdravotního hlediska nejsou nezbytné, a s terénní podporou mohou umírající strávit poslední dny života v domácím prostředí,“ uvedl náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast sociálních služeb Pavel Franěk.

Celkové náklady poskytovatelů na zajištění hospicové péče se v kraji každoročně pohybují okolo 20 milionů korun, přičemž Kraj Vysočina systémově podporuje poskytování hospicové péče od roku 2010. „Kraj Vysočina se v případě podpory takové péče řídí zásadami, podle kterých jsou tyto služby z krajského rozpočtu dofinancovány. Stejně jako loni uvolníme i v letošním roce na činnost domácí hospicové péče až deset milionů korun,“ přislíbil Franěk.

Text: Vendula Kadlecová


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 29.03.2018 11:10




0 +
 

Hlavní zprávy