V Třebíčí budou mít naučnou stezku o horninách a minerálech

V areálu Katolického gymnázia Třebíč otevřou ve čtvrtek 19. října naučnou stezku Horniny a minerály Třebíče a okolí. Patnáct druhů hornin a minerálů s odborným textem na dřevěných tabulích nově lemují cestu od vchodu do areálu školy po budovu tělocvičny.

uniweb weby

„Projekt Horniny a minerály Třebíče a okolí má za cíl navázat na předchozí projekty, kdy byla v areálu vybudována bylinková zahrádka a naučná stezka starých odrůd stromů a keřů, a obohatit prostor školy o expozici neživé přírody,“ přibližuje učitelka a autorka projektu Miriam Dufková. 

Smyslem projektu je nabídnout studentům, ale i široké veřejnosti možnost blíže se seznámit  s horninami a minerály Třebíče a okolí a geologickým vývojem Třebíčska. Od nápadu už by jen kousek k realizaci, a tak v areálu školy vznikla první naučná stezka  hornin a minerálů v Třebíči s většími kusy kamenů i s částečně zbroušeným povrchem.

Na průběhu léta spoluautor projektu a odborný garant RNDr. Stanislav Houzar a Miriam Dufková navštívili vybrané lokality a lomy na Třebíčsku. Tam vybírali horniny a minerály tak, aby měly dostatečnou velikost v rozsahu 30 až 50 cm, i více. Poté nechali zabrousit kameny v ploše asi 10 x 10 cm pro vyniknutí struktury a složení kamene. V průběhu srpna a září společně zpracovali odborné texty, které jsou nyní umístěny na dřevěných informačních tabulích. 

V rámci tohoto projektu bylo vybudováno zákoutí se dvěma lavičkami a stolečkem, kde si mohou studenti posedět. Informační tabule umístěné u hlavního vchodu do školy budou sloužit k  ekologické výuce, ale i jako zdroj informací pro širokou veřejnost navštěvující akce pravidelně pořádané školou – výstavy v Galerii Chodba, koncerty, přednášky České křesťanské akademie, setkání při Večerech chval a v neposlední řadě akce Studentského klubu Halahoj. 

Program 19. října (areál katolického gymnázia)

13.00 – 17.00 malá mineralogická burza 

15.30 – otevření naučné stezky Hornin a minerálů Třebíče a okolí

16.00 – přednáška RNDr. Stanislava Houzara na téma Horniny a minerály Třebíčska a jeho geologická historie


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 17.10.2017 14:54




0 +
 

Hlavní zprávy