Ve Světlé budou soutěžit v jízdě zručnosti mladí traktoristé. Nejlepší postoupí na mistrovství republiky

Ve čtvrtek 4. května se uskuteční oblastní kolo jízdy zručnosti traktorem pro Kraj Vysočina ve Světlé nad Sázavou, která je odloučeným pracovištěm České zemědělské akademie, střední školy v Humpolci. Tradiční soutěž se ve Světlé koná bez přerušení již po sedmnácté v řadě. Nejlepší traktoristé se utkají v celostátním mistrovství České republiky v jízdě zručnosti, které se uskuteční 22. června v Sušici.

uniweb weby

Jízdu zručnosti si užije i veřejnost

Součástí osmi regionálních kol v jízdě zručnosti traktorem budou i dny otevřených dveří zemědělského podniku v regionu a výstava zemědělské techniky, na které budou pozváni žáci základních škol z okolí a veřejnost. 

Současně s jízdou zručnosti se 4. května uskuteční ve Světlé nad Sázavou také  další doprovodné soutěže určené pro veřejnost - couvání traktoru s vlekem vícenásobným zalomením, manipulace s hydraulikou traktoru na přesnost a ovládání hydraulického nakladače. Kromě podívané na soutěžní dráze bude jako vždy pro návštěvníky připravena rozsáhlá výstava historické zemědělské techniky, která je v areálu dílen vystavena ve stálé muzejní expozici. Další části areálu dílen pak obsadí moderní zemědělská technika většiny významných firem působících na trhu. K vidění bude téměř vše: od traktorů a samojízdných řezaček, přes stroje pro práci s pícninami půdozpracující stroje a nakladače, až po malou mechanizaci.

Soutěž v jízdě zručnosti traktorem je celorepubliková

Zemědělský svaz České republiky letos obnovilo soutěž pro studenty v jízdě zručnosti s traktorem a vlekem. Soutěž se koná v rámci projektu Zemědělství žije! Po celé republice s v průběhu dubna a května uskuteční oblastní soutěžní kola a ti nejlepší jezdci s traktorem se utkají v celostátním kole 22. června v Sušici. V České republice funguje přes 90 středních škol a učilišť ze zemědělskými obory. „Celou republiku jsme rozdělili do osmi oblastí a v každé oblasti se uskuteční regionální kola. 

V minulosti si značnou oblibu mezi studenty i učiteli získalo poměření zručnosti formou jízd zručnosti. V mnohých regionech se podařilo udržet tyto soutěže. Záměrem je vrátit jízdy zručnosti na výsluní a organizovat soutěž, kde by se setkali nejlepší studenti z celé republiky,“ přibližuje Vladimír Pícha ze Zemědělského svazu ČR. V dalších ročnících se počítá s tím, že finále celé soutěže bude putovní, takže další rok bude uspořádáno ve spolupráci se střední školou a zemědělským podnikem v jiném regionu. Pro letošní rok to je SOŠ a SOU Sušice.

Přehled regionálních kol soutěže v jízdě zručnosti s traktorem

20. dubna – SZeŠ a SOŠ Poděbrady (Středočeská oblast – Středočeský kraj a Praha)

25. dubna – Gymnázium a SOŠ Podbořany (Severočeská oblast – Ústecký a Liberecký kraj)

25. dubna – SzeŠ a VOŠ Opava (Severomoravská oblast – Moravskoslezský a Olomoucký kraj)

26. dubna – SOU Blatná (Jihočeská oblast – Jihočeský kraj)

27. dubna – SOŠ a Gymnázium Staré Město (Jihomoravský a Zlínský kraj)

4. května – ČZA Humpolec (Oblast Vysočina – Kraj Vysočina)

10. května – SOŠ a SOU Sušice (Západočeská oblast – Plzeňský a Karlovarský kraj)

25. května – SOU Lázně Bělohrad (Východočeská oblast – Královéhradecký a Pardubický kraj)

Mistrovství republiky

22. června – SOŠ a SOU Sušice a Zemědělský svaz ČR

Více na www.zemedelstvizije.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 01.05.2017 14:03




0 +
 

Hlavní zprávy