Jak začít se změnou interiéru: Pusťte se do ní už dnes!

Plánujete rekonstrukci nebo si chcete konečně zařídit designový domov podle vlastního vkusu? Poradíme vám, jak postupovat a na co si dát pozor, aby váš interiér vypadal jako po zásahu profesionálního designéra.

uniweb weby

Dejte interiéru jasný styl

Úplně jako první si zvolte styl, ve kterém interiér zařídíte. Není samozřejmě nutné držet se striktně pouze jednoho. Například moderní interiér s pár vintage kousky bude určitě vypadat skvěle a nápaditě. Pokud ale nemáte pro zařizování až takový cit, mohlo by se vám to celkem snadno vymknout z rukou.

Image title

Zdroj obrázku: Biano.cz

Určete si proto jeden hlavní styl, který pak případně doplníte dalšími odlišnými prvky. A jaké styly jsou aktuálně nejoblíbenější?

  • Minimalismus – převážně neutrální světlé barvy, volné plochy a hladké povrchy.
  • Skandinávský styl – je podobný minimalismu, ale klade větší důraz na funkčnost a přírodní materiály, zejména dřevo. Převládají v něm abstraktní prvky.
  • Boho styl – odvážnější veselé kombinace barev, vzorů a materiálů s prvky hippie.
  • Vintage – tmavší barvy, starožitný nábytek, porcelán, vyřezávané zdobené dřevo a spousta dekorací s nádechem minulosti.
  • Industriální styl – vzdušné prostory s velkými okny a množstvím světel. Převládá kov, kámen, sklo a dřevo.

Navrhnout koncept interiéru a sladit jednotlivé prvky vám pomůže Biano Studio. Nábytek a dekorace, které vám padnou do oka, spojí do 2D koláže a vy hned uvidíte, jak spolu budou ladit. Vytvoření vašeho vysněného domova tak bude mnohem jednodušší a vybavení můžete bez obav nakoupit online.

Image title

Zdroj obrázku: Biano.cz

 

Držte se základních barevných pravidel

Po výběru stylu přichází na řadu volba barev. Možností je opravdu nespočet a každá jedna barva nabízí desítky až stovky různých odstínů. Dobře si to proto promyslete. Tady je několik základních pravidel.

Typy barevných kombinací

Může se zdát, že nejjednodušší je držet se jedné barvy. Pak by ale interiér vypadal fádně. Jak tedy barvy kombinovat?

  • Tón v tónu – volba barev, které jsou si blízké, ale nejsou zcela stejné. Důležitým pravidlem je držet se buď teplých, nebo studených odstínů.
  • Kontrastní barvy – pokud máte tmavou podlahu, zvolíte světlý nábytek a naopak. Ale pozor, je-li jedna barva velmi výrazná, ostatní by měly být neutrální.
  • Jeden výrazný prvek – volba jednoho výrazného prvku, který bude zajímavý odstínem, materiálem nebo texturou. Ten doplníte převážně neutrálními barvami.

Image title

Zdroj obrázku: Biano.cz

Větší plochy raději nechte neutrální

Vždy je lepší zvolit výrazné barvy tam, kde je můžete snadno nahradit, např. textilie nebo doplňky. Stěnám a podlaze budou více svědčit neutrální barvy, které se dají snadno kombinovat. Ale pozor, v interiéru je černá považována za výraznou, působí poměrně tvrdě.

Tři barvy a dost

Zlaté pravidlo říká, že ideální je kombinace maximálně tří barev. Tak dosáhnete toho, že prostor bude vypadat zajímavě, ale rozhodně ne přeplácaně.

Slaďte podlahu a nábytek

Podlaha by měla být alespoň o dva odstíny tmavší, nebo naopak světlejší než nábytek. V případě dřevěné podlahy i nábytku zvolte odstíny buď tón v tónu, nebo úplně odlišné.

Na materiálu záleží

S volbou barev souvisí i materiál. Pokud ve vašem domově převažuje sklo, dřevo, kov či kámen, snažte se volit spíše tlumené barevné tóny. Zářivé a jemné pastelové barvy se naopak hodí převážně k syntetickým materiálům.

Image title

Zdroj obrázku: Biano.cz

Nakupujte systematicky a s rozmyslem

S vybavením začněte systematicky od nejdůležitějších prvků k těm menším a méně podstatným. Snažte se odolat bezhlavým nákupům dekorací, dokud nebudete mít základní vybavení na svém místě. Až pak uvidíte, kde je potřeba prostor oživit, a pomocí vhodných doplňků dokážete vytvořit harmonický domov. Bez zbytečných lapačů prachu.

Fotogalerie
Autor: REGIONVYSOCINA.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy