Brodská Charita se představila v Humpolci

Dvěma lidovými písničkami klientů humpolecké Astry – denního centra pro seniory při Oblastní charitě Havlíčkův Brod (OCH HB) začala ve středu 12. října ráno v Literárním klubu Městské knihovny Humpolec prezentace charitních služeb působících v Humpolci.

uniweb weby

Veřejnost se mohla seznámit s činností Astry, po níž se postupně představily i Charitní pečovatelská služba, Centrum osobní asistence, Domácí hospicová péče, Charitní domov, Šipka – sociálně aktivizační služba, Středisko charitní pomoci, takzvaný Šatník, a projekt potravinové a materiální pomoci. Povídání navíc doprovázela prodejní výstavka výrobků od šikovných klientů. 

Nejen, že se zájemci až do čtvrté hodiny odpolední mohli dozvědět řadu užitečných informací o tom, jak a s čím dokáží služby OCH HB pomoci potřebným, ale zároveň mohli nahlédnout pod pokličku praktických aktivit, které jsou pro charitní pracovníky každodenní náplní. Například vedoucí humpolecké Charitní pečovatelské služby Jana Řádová ukázala vybrané kompenzační pomůcky, které jsou k dispozici pro širokou veřejnost v půjčovně ve Školní ulici. „Pomáháme přímo doma u našich klientů a také v zařízeních pečovatelské služby, a to seniorům či těžce zdravotně postiženým lidem, kteří si už sami nejsou schopni obstarat nutné práce v domácnosti,“ vysvětlila Jana Řádová s tím, že tuto službu provádí na základě doporučení od lékaře klienta. 

Nejstarší charitní služba v Humpolci, tedy Astra, zase předvedla, jak si senioři i při zpívání mohou procvičovat paměť. Muzikant Kamil Lejtnar jim na klávesy zahrál kousek skladby a oni hádali její název a mnohdy přidali i jméno interpreta, který ji zpívá. „Jsme ambulantní služba sídlící ve Školní ulici, takže naši klienti chodí přímo za námi a zúčastňují se nejrůznějších volnočasových či tvůrčích aktivit. V současné době máme čtyřiatřicet klientů,“ zmínila vedoucí Astry – denního centra pro seniory Bohuslava Medová. 

A právě senioři z Astry se postarali o slavnostní zahájení celé středeční akce. „Báli jsme se, aby náš pěvecký sbor neskolila chřipka, ale včera večer jsme pečlivě kloktali, tak snad bude vše v pořádku,“ smála se těsně před vystoupením Bohuslava Medová. A měla pravdu, zpěvačky a jeden zpěvák zazpívali báječně, a dokonce se k nim s chutí přidali i někteří hosté akce. 

Na středečním setkání bylo sympatické také to, že se ho zúčastnily i zástupci nejmladší generace. Do Literárního klubu totiž zavítaly děti z humpolecké mateřinky Bambi Kindergarten a o něco později dorazil i tříletý chlapeček, který si s nadšením vyzkoušel zábavné a zároveň rozvíjející aktivity, jež s dětmi svých klientů trénují pracovníci Šipky – sociálně aktivizační služby. „Jsme terénní služba, jejíž zaměstnanci dochází přímo k rodinám, které se ocitly v nelehké životní situaci. Letos jsme pomáhali a radili pětatřiceti rodinám,“ uvedla vedoucí Šipky Jitka Muzikářová.

Atraktivní součástí prezentace charitních služeb v Humpolci byla i prodejní výstavka milých drobností, které vlastnoručně vytvořili klienti OCH HB. Návštěvníci tak mohli obdivovat a také třeba nakupovat k Vánocům opravdu „za hubičku“ například originální polštářky, látkové obaly na knihy, nejrůznější taštičky a pouzdra, ubrusy, prostírání, suché vazby, obaly na květináče, šperky a mnoho dalších dílek. 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy