František Novák bude vystavovat v třešťském muzeu

V třešťském muzeu bude v pátek 9. prosince slavnostně zahájena výstava výtvarníka Františka Nováka nazvaná František Novák, dobrý den.... Představí výběr z dosavadní tvorby autora. v 17.00

uniweb weby

Absolvent Akademie výtvarných umění v Praze František Novák není v Třešti neznámý. „Vídáme ho coby herce Třešťského průměru (Natvrdlí/Tylovi vrazi) a člena hudební skupiny Lajky. Je i jedním z těch, co udržují tradici betlémské cesty – poslední dobou staví rodinný betlém, který je možné v době kolem Vánoc navštívit. Svoji výtvarnou tvorbu ale zatím prezentoval poskrovnu. A právě s ní chceme seznámit milovníky výtvarného umění na letošní výstavě v třešťském muzeu, která potrvá do 2. února příštího roku,“ popisuje Milina Matulová z Muzea Vysočiny Jihlava, pobočky Třešť.
František Novák
se v okolí prezentoval jen při společných výstavách jihlavského spolku Ji.na.k, opakovaně v telčské Galerii Ateliér Síň a na společných výstavách v třešťské synagoze. „Galerie AVU v Praze byla místem, kde autor v loňském roce prezentoval své práce spolu se spolužákem Ondřejem Basjukem na výstavě Meeting - styčným bodem obou autorů byla kresba tužkou na papíře a důraz na lidskou figuru. Následovala diplomantská výstava ve Veletržním paláci a v letošním roce výstavy v Galerii Havelka v Praze a v Galerii Ateliér Síň na židovském hřbitově v Telči. Zrealizoval také projekt na poslední třešťské Cihelně. Figury v životní velikosti kreslené tužkou, zachycené v rozličných gestech a posléze vyřezané a nainstalované jako prostorové objekty se vzájemně ovlivňují a budí emoce a potvrzují tak zájem autora o lidské tělo v různých polohách. Svou inspiraci hledá ve skutečných situacích, lidech a příbězích. Autor často ztvárňuje lidi z okraje společnosti a sociální rozměr je to, co z tvorby Františka Nováka zaznívá velmi naléhavě,“ dodává Milina Matulová.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy