Helena Třeštíková míří do Jihlavy

V rámci podzimního cyklu Centra dokumentárního filmu (CDF) nazvaného Legendy českého dokumentárního filmu přijede ve středu 28. září do Jihlavy Helena Třeštíková, která patří k významným osobnostem světového dokumentárního filmu.

uniweb weby

„Katedru dokumentární tvorby na FAMU absolvovala v roce 1975, následně působila jako dramaturgyně v Krátkém filmu. Později se začala věnovat režii. Ve své tvorbě se postupně specializovala na unikátní časosběrnou metodu, pomocí které sleduje objekty svých filmů po dobu několika let. Celosvětově byla jedním z prvních dokumentaristů, kteří se této náročné metodě začali věnovat. Se svým manželem založila nadaci Člověk a čas podporující časosběrné dokumenty a filmy. Od roku 2002 vede realizační dílnu na FAMU. V roce 2007 se na krátkou dobu stala ministryní kultury ČR. 
Ve svých snímcích se obvykle zaměřuje na konkrétní jedince, zajímají jí zejména mezilidské vztahy a sociální problémy. Za své dokumenty obdržela mnohá ocenění, v roce 2007 převzala na mezinárodním festivalu v Seville cenu za nejlepší evropský dokument roku (Marcela). Do současné doby natočila více než padesát snímků, např. Manželské etudy (1987), René (2008), Katka (2009), Mallory (2015), Zkáza krásou (2015).
Během večera zhlédneme ukázky z některých jejích filmů a společně se zamyslíme nad unikátní metodou, kterou v průběhu své kariéry vyvíjela a zdokonalovala,“ zve fanoušky dokumentárního filmu za pořadatele Kristýna Dvořáková, koordinátorka provozu CDF.
Rezervaci na večer mohou zájemci provést prostřednictvím na emailu: cdf@c-d-f.cz nebo na telefonním čísle: 774 101 686.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy