Ji.hlavská středa politika a příroda, čtvrtek se sociálními tématy

Na ji.hlavském festivalu uvedl ve světové premiéře portrét Milouše Jakeše režisér Pavel Křemen. V nové soutěžní sekci Svědectví o přírodě zvítězila nizozemská obrazová esej Příroda: Všechna práva vymezena. Ve čtvrtek islandský skladatel Jóhann Jóhannsson odhalí, jak složit nejlepší filmovou hudbu. Polská reportérka Katarzyna Surmiak-Domańska představí svou knihu Ku-klux-klan. Tady bydlí láska.

uniweb weby

Druhý festivalový den rezonoval politikou. Režisér Pavel Křemen představil Mildu, filmový portrét Milouše Jakeše. „Chtěl jsem zachytit sílu jeho přesvědčení. Zaznamenat, jací lidé nám vládli, jak uvažovali. A také zda po revoluci prožili nějakou reflexi,“ řekl po premiéře režisér. „Bylo náročné Jakeše přesvědčit, že jde o svobodný dokument. Na autorizaci neměl právo. Jediná dohoda stála na tom, abychom ukazovali pravdu,“ uvedl Křemen.

Nový debatní prostor Inspiration Forum Lounge @ Respekt Café v přízemí DKO nabídl diskuzi o povolební situaci, kterou vedl redaktor týdeníku Respekt Jaroslav Spurný. „Jedinou konstantou českých voleb je to, že dopadnou úplně jinak, než kdokoli čekal. V těchto volbách se ukázalo, že to, co existovalo po desítky či stovky let, tedy dělení na levici a pravici, absolutně přestalo fungovat. Dochází k totálnímu patu a nikdo neví, co s tím. Ani vítězové, ani poražení. Výsledkem voleb je pro mě jedna velká nejistota,“ uvedl Petr Honzejk, komentátor Hospodářských novin. „Tyto volby by měly být spíš předmětem zkoumání pro psychologa, nikoli pro politologa,“ dodal politolog Lukáš Jelínek.

Nový pohled na přírodu

Došlo také na vyhlašování prvních vítězných snímků. V nové soutěžní sekci Svědectví o přírodě zabodoval snímek Příroda: Všechna práva vymezena nizozemského režiséra Sebastiana Muldera. „Chtěli jsme vybrat film, který nabízí novou perspektivu a přináší formální překvapení,“ říká člen poroty Ivo Bystřičan o vítězném filmu, který zkoumá vliv přírodních motivů na člověka. Esejistický sled zvuků a obrazů zrcadlí podzimní krajinu na sklech kancelářských oken nebo palmy v čekárně u zubaře.

Jóhann Jóhannsson i polské hodnoty

Čtvrteční událostí 21. Ji.hlavy bude masterclass islandského hudebního skladatele Jóhanna Jóhannssona, který je autorem letošní znělky festivalu. Na přednášce Jóhannsson přiblíží způsob své tvorby, která mu vynesla například Zlatý glóbus. Čtvrtek přinese také první Inspirační fórum. Zahájí ho polská reportérka Katarzyna Surmiak-Domańska známá svojí knihou Ku-klux-klan. Tady bydlí láska, která nyní vyšla i česky. Zachytila v ní svědectví z arkansaského sjezdu této extremistické skupiny i to, jak se za posledních 150 let změnily její cíle a zaměření.

Sociální témata

Očekávanou premiérou bude snímek Hranice práce Apoleny Rychlíkové, ve kterém si spolu s novinářkou Sašou Uhlovou posvítila na špatné pracovní podmínky v Čechách. „Stála jsem několik měsíců blízko hrdinky, která ani chvíli neupřednostnila sama sebe před těmi, jejichž osudy nám chtěla přiblížit,” tvrdí Rychlíková.

Téma základního nepodmíněného příjmu zase otevře dokument rakouského režiséra Christiana Toda Obědy zdarma pro všechny – přijmi své nepodmíněné příjmy. „Představíme-li základní příjem v momentě, kdy je na to společnost připravená, změní se celý svět,” zazní ve filmu.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy