Jihlavské muzeum připomene Velikonoce a dráteníky

Výstava Velikonoce s dráteníky bude zahájena v malém výstavním sále jihlavského muzea v sobotu 8. dubna, v rámci zahájení se uskuteční od 10.00 do 16.00 jarmark za přítomnosti vystavujících drátenic s prodejem a ukázkou výroby.

uniweb weby

Návštěvníci uvidí výrobky dráteníků nejen z České republiky, ale i ze Slovenska. Svůj um budou prezentovat Lada Borecká, Lubomír Dunaj, Petr Musil, Monika Sochůrková, Věra Studená a Helena Suchá. O tom, že rozhodně bude na co se dívat, svědčí i fakt, že Petr Musil byl jedním z prvních novodobých dráteníků a založil také vlastní drátenickou školu. Absolventy této drátenické školy a mistry Cechu česko-moravských uměleckých dráteníků jsou i další z vystavujících. Rovněž jméno Lubomíra Dunaje je mezi dráteníky známé – je autorem několika publikací o drátování.

Na této výstavě budou hrát prim vejce – křepelčí, slepičí, kachní, husí a pštrosí – nejpočetněji, tj. 160 kusy bude zastoupeno vejce slepičí. Uvidíte různé druhy drátenických opletů i v kombinaci s dalšími komponenty a technikami – kresbou, vyškrabováním a lepením.

Od roku 2011 pořádá jihlavské muzeum drátenické kurzy – konalo se jich 21 a zúčastnilo se jich zhruba 180 osob. Výrobky šesti z nich budou mít možnost návštěvníci také zhlédnout na výstavě.

Výstava bude zahájena poněkud netradičně - jarmarkem, který se uskuteční v sobotu 8. dubna od 10.00 do 16.00, kdy mohou zájemci něco od vystavujících drátenic koupit a podívat se na ukázku výroby.

Výstava potrvá v malém výstavním sále do 28. května.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy