Kriminalisté stíhají chovatelé psů na Pelhřimovsku

Pelhřimovští kriminalisté zahájili trestní stíhání dvou chovatelů z Pelhřimovska, kteří chovali v jednom z domů v Kamenici nad Lipou více než dvě stě psů. Muž a žena ve věku sedmašedesáti let jsou obviněni ze spáchání trestného činu týrání zvířat ve formě spolupachatelství, oběma hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

uniweb weby

„Muž a žena jsou obviněni z toho, že ve vnitřních prostorách domu v Kamenici nad Lipou chovali v rozporu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání více jak dvě stě psů malých plemen. Psům nezajistili podmínky řádného chovu, chovali je bez dostatečného venčení, drželi je v nedostatečně osvětlených a větraných prostorách, které neodpovídaly počtu chovaných psů. Kolem stovky psů bylo umístěno v kovových klecích a plastových boxech. Chovaní psi byli ve znečistěných prostorách se silným zápachem. Dále neměli zajištěný dostatečný přísun potravy, důsledkem čehož bylo více jak sto psů podvyživených a veterinární péče psům nebyla poskytnuta. U více jak sto dvaceti psů tak došlo k těžkému poškození zdravotního stavu, čímž bylo způsobeno jejich dlouhodobé fyzické a psychické strádání,“ uvedla policejní mluvčí Stanislava Miláčková s tím, že v souvislosti se způsobem vedení chovu a následky způsobenými zdravotními obtížemi došlo k úhynu jednoho psa a kolem osmi psů utrpělo neléčitelné poškození zdravotního stavu. 

„V lednu letošního roku jsme zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání přečinu zanedbání péče o zvíře z nedbalosti,“ dodal Martin Petrák, vedoucí oddělení hospodářské kriminality. Úkony trestního řízení byly mimo jiné zahájeny i na základě informací od státní veterinární správy a jejího zjištění o chovu psů v nevyhovujících podmínkách. Ve středu 31. ledna kriminalisté za účasti pracovníků Krajské veterinární správy pro Kraj Vysočinu provedli domovní prohlídku, při které zjistili, že se v domě nachází nejméně 212 psů malých plemen. V rámci domovní prohlídky bylo zajištěno sedmnáct kusů očkovacích průkazů psů. Odebraní psi byli umístěni do předběžné náhradní péče o týraná zvířata.

Na základě výsledků prověřování a shromážděných důkazů došlo ke změně právní kvalifikace a policejní komisař zahájil trestní stíhání muže a ženy, kteří způsobem vedení chovu psy týrali zvlášť trýznivým způsobem. „Muž a žena byli obviněni ze spáchání trestného činu týrání zvířat, za což jim hrozí trest odnětí svobody až na pět let“, dodal vedoucí pelhřimovských kriminalistů Martin Petrák. Případ kriminalisté nadále vyšetřují.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 27.03.2018 20:07




0 +
 

Hlavní zprávy