K jejich přípravě opravdu nebylo potřeba nic jiného než sluníčko a parabolická pec pokrytá zrcadly. Parabola soustředila sluneční paprsky do jednoho bodu, kde je umístěn rošt, na kterém se klobásy opékaly. Klobásy byla propečeny během deseti až patnácti minut, teplota v ohnisku totiž dosahuje několika set stupňů Celsia. Přímo se o tom přesvědčil i redaktor Českého rozhlasu, který ve snaze natočit si zvuk škvařících se párků dal mikrofon příliš blízko k ohnisku. Pěna, která mikrofon chrání, se okamžitě začala tavit.
Podle přítomných návštěvníků byla klobása propečena krásně dozlatova, voní a chutná možná ještě lépe než ta „běžně“ opečená. Navíc je připravena vyloženě ekologickým způsobem, a to nejen co se týče využívání „zelené“ energie, ale také postrádá karcinogenní látky, které vznikají například při grilování na dřevěném uhlí. Návštěvníci Alternátoru tak mají k dispozici další lákadlo – přinesou-li si s sebou na prohlídku klobásy, mohou si je při velmi slunečném počasí za asistence průvodců zkusit sami opéct.
Speciální solární pece mohou vyvinout teplotu až několika tisíc stupňů Celsia. Tato zařízení jsou určena pro vědecké účely, přičemž nejznámější z nich stojí v Pyrenejích. Zrcadlo o ploše 2000 m² tam soustředí sluneční energii do vakuové komory, kde tak mohou vznikat unikátní slitiny nenarušené spalinami nebo kde lze testovat technologie určené pro kosmický výzkum. Teplota, která je v ohnisku této sluneční pece, dosahuje až 3800 °C.
Jednodušší než sluneční pec je sluneční panelový vařič, podle Kjótského protokolu někdy zvaný jako Kyoto Box, který lze sestrojit za několik stokorun (sluneční panelový vařič je méně výkonný, nemá tvar paraboly, jako mají v Alternátoru, nýbrž se jedná o obyčejnou krabici se zrcátky či odraznou fólií). Nejvíce jsou pro jeho využití vhodné krajiny se stálým slunečním svitem, tedy zejména africké země. Zde se uvažuje o jejich sériové produkci, aby pomáhaly tamnímu obyvatelstvu převařovat vodu či připravovat potraviny, aniž by docházelo k ničení pralesů nebo používání fosilních paliv znečisťujících životní prostředí.
Milan Krčmář
Autor: Milan Krčmář
Fotogalerie
Komentáře
Sdílet článek