Zbyněk Sedlecký se představí v Pelhřimově

V pátek 15. září zahájí ve výstavních prostorách Dub Gallery v Pelhřimově výstavu malíře Zbyňka Sedleckého. Vernisáž, na které bude přítomen Filip Dub, majitel galerie, malíř Zbyněk Sedlecký, i kurátor výstavy Petr Vaňous, bude začíná v 18.00.

uniweb weby

Zbyněk Sedlecký je malířem, který se na první pohled jasně věnuje figurativní malbě. Při bližším pohledu na jeho dílo však pozorovatel velmi snadno zjistí, že takováto kategorizace je příliš krátkozraká. Figury, které Zbyněk Sedlecký často zaznamenává, jsou zachycovány v běžném prostředí, jejich charakteristické rysy jsou zjednodušovány do roviny, ve které divák jen matně rozezná konkrétní postavy. Dostává se mu tak prostoru pro hledání nevysloveného a rozluštění hádanky, či nalezení klíče ke hře, kterou autor s divákem rozehrává. Stereotypní chování, prvky jako batoh, či forma drapérie stereotypizují bytí, chování a směrování jeho figur v prostoru a čase,“ přibližuje Romana Marie Jokelova z Dub Gallery.

Zbyněk Sedlecký podle ní čerpá z reálných situací a okamžiků, jejichž reflexe ztvárňuje s náladou, kterou v něm vyvolaly či atmosférou, jejíž stopu v něm zanechaly. Jak sám říká: „Vycházím z fotografického záznamu, a vždycky vlastního. Nevyužívám žádné další zdroje, jako internet apod. Reálné scény si vyfotím a poté s nimi dále pracuji. Situace musím tzv. potkat. Faktem je, že mám třeba něco v hlavě, ale pak se to musí potkat v realitě.“

„Zbyněk Sedlecký důsledně hledá principy propojující figuru a prostorový rámec, který byl do malířství uveden impresionisty. Opírá se o prvotní záznam spatřeného a zpětně se nechává ovlivňovat zprostředkovanou emocí. Tato výstava tak spojí figuru s urbanistickým prostředím, které je Sedleckému stejně blízké jako figura. Jedno by nemohlo fungovat bez druhého. Oba náměty spolu vytvářejí dialog, který v celku výstavy vytvoří komplexní dějovou linku, příběh, který si bude moci každý návštěvník číst svými slovy. Sedlecký s Vaňousem mu skladbou děl dají rámec, ale fantazii nechají dveře směle pootevřené. Zúčastněte se spolu s námi vernisáže a hledejte své vlastní vztahy v díle Zbyňka Sedleckého,“ dodává Romana Marie Jokelova. 

Více z tvorby Zbyňka Sedleckého.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
ne 10.09.2017 10:02




0 +
 

Hlavní zprávy