Bramborový recept na škubánky

Bramborám se na Vysočině daří, však je také kraj protkaný bramborovými poli, na kterých se tato plodina pěstuje. Proto jsme tu dnes s receptem na jednoduché škubánky s mákem, jehož základ tvoří právě brambory.

uniweb weby

Co jsou škubánky?

Jedná se o pokrm z vařených brambor smíchaných s propařenou moukou. Oboje jsou vymíchané v kašovitou hmotu, ze které se pomocí lžíce namočené v omastku vykrajují noky, šištičky, nazývané škubánky.

Za slovo „vykrajují“ si dosaďte původní staročeské „škubají“, a původ slova škubánky je na světě!

Naslano i na sladko

Samotné škubánky jsou chuťově neutrální, znamená to, že se dají servírovat jako sladké jídlo, ale také naslano, třeba s opečenou slaninou a se sýrem.

Sladké škubánky se tradičně sypou mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a polévají se rozpuštěným máslem. Variantou je strouhanka osmažená na másle a smíchaná s cukrem krupicovým.

Brambory a mouka

Recept na škubánky je jednoduchý, na kvalitě výsledného pokrmu se podepisuje nejenom postup při vaření, ale také suroviny, které použijete.

Brambory se používají škrobovité, v obchodě je najdete pod označením varný typ C. Někdy se jim také říká moučné, při vaření se rozpadají a velmi dobře poslouží jako pojivý základ pro jídla typu bramborový knedlík, lokše, nebo právě škubánky.

A jakou mouku do škubánků? Nejlepší je hrubá mouka, případně polohrubá. Škubánky budou nadýchanější a při propařování mouky se jen tak snadno nevytvoří hrudky.

Recept na škubánky s mákem

Suroviny:

  • 650 g škrobovitých brambor, varný typ C

  • 250 g hrubé mouky

  • 350 ml vody

  • Sůl

Na posypku:

Mletý mák, moučkový cukr, rozpuštěné máslo

Postup:

  • Brambory nakrájíme na kostky, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme, až jsou téměř měkké.

  • Slijeme polovinu vody, brambory ihned rozšťoucháme a obráceným koncem vařečky do bramborové hmoty uděláme několik šťouchů.

  • Zasypeme moukou, přikryjeme pokličkou a necháme v teple asi 15 minut propařit. Dále již nevaříme!

  • Brambory se spařenou moukou znovu prošťoucháme, poté vymícháme vařečkou na hladkou kaši. Necháme asi 5 minut stát, poté pomocí lžíce vykrajujeme škubánky.

  • Klademe na talíř, posypeme mletým mákem, moučkovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.

Recept vystačí zhruba na 3 porce škubánků.

TIP: Druhý den škubánky osmažte dozlatova na pánvi, ve které jste rozehřáli máslo. Podávejte nasladko s mákem, nebo jako slaný pokrm, případně samostatnou přílohu.

Zdroj:

Babiččiny škubánky z Vysočiny

CookLikeCzechs.com – české recepty psané anglicky

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy