Jedná se o pokrm z vařených brambor smíchaných s propařenou moukou. Oboje jsou vymíchané v kašovitou hmotu, ze které se pomocí lžíce namočené v omastku vykrajují noky, šištičky, nazývané škubánky.
Za slovo „vykrajují“ si dosaďte původní staročeské „škubají“, a původ slova škubánky je na světě!
Samotné škubánky jsou chuťově neutrální, znamená to, že se dají servírovat jako sladké jídlo, ale také naslano, třeba s opečenou slaninou a se sýrem.
Sladké škubánky se tradičně sypou mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a polévají se rozpuštěným máslem. Variantou je strouhanka osmažená na másle a smíchaná s cukrem krupicovým.
Recept na škubánky je jednoduchý, na kvalitě výsledného pokrmu se podepisuje nejenom postup při vaření, ale také suroviny, které použijete.
Brambory se používají škrobovité, v obchodě je najdete pod označením varný typ C. Někdy se jim také říká moučné, při vaření se rozpadají a velmi dobře poslouží jako pojivý základ pro jídla typu bramborový knedlík, lokše, nebo právě škubánky.
A jakou mouku do škubánků? Nejlepší je hrubá mouka, případně polohrubá. Škubánky budou nadýchanější a při propařování mouky se jen tak snadno nevytvoří hrudky.
Suroviny:
650 g škrobovitých brambor, varný typ C
250 g hrubé mouky
350 ml vody
Sůl
Na posypku:
Mletý mák, moučkový cukr, rozpuštěné máslo
Postup:
Brambory nakrájíme na kostky, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme, až jsou téměř měkké.
Slijeme polovinu vody, brambory ihned rozšťoucháme a obráceným koncem vařečky do bramborové hmoty uděláme několik šťouchů.
Zasypeme moukou, přikryjeme pokličkou a necháme v teple asi 15 minut propařit. Dále již nevaříme!
Brambory se spařenou moukou znovu prošťoucháme, poté vymícháme vařečkou na hladkou kaši. Necháme asi 5 minut stát, poté pomocí lžíce vykrajujeme škubánky.
Klademe na talíř, posypeme mletým mákem, moučkovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.
Recept vystačí zhruba na 3 porce škubánků.
TIP: Druhý den škubánky osmažte dozlatova na pánvi, ve které jste rozehřáli máslo. Podávejte nasladko s mákem, nebo jako slaný pokrm, případně samostatnou přílohu.
Zdroj:
CookLikeCzechs.com – české recepty psané anglicky