Cykloexpedice dětí z Nové Vsi u Chotěboře

Tradicí se stalo každoroční prázdninové putování na kolech dětí z dětského domova a Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Ani letošní prázdniny tomu nebylo jinak ve dnech od 22. do 27. srpna.

uniweb weby

Děti se nejprve seznámily s teoretickou částí jízdy na kolech, její součástí bylo nastudování dopravních předpisů, poznávání dopravních značek, obsah povinné výbavy na kolech, drobné opravy a seřízení kola, vhodné oblečení, obutí a nastavení nezbytné helmy. Po zvládnutí teoretické části už nic nebránilo tomu, aby své nově nabyté znalosti využily naostro v silničním provozu. Nutno dodat, že se letos našli i jedinci, kteří seděli na kole poprvé. Ani to nevadilo a po několika zkušebních jízdách v areálu dětského domova (DD) se i oni vydali na silnice v blízkém okolí. Děti byly rozděleny do skupinek podle schopností a fyzické zdatnosti. Výchozím a zároveň i cílovým bodem každé cyklotrasy byl dětský domov. Děti se spolu s vychovateli rozjížděli všemi směry od Nové Vsi u Chotěboře. Navštívili Lány, Předboř, Libici nad Doubravou, Bezděkov, Jeřišno, Čečkovice, Maleč, Vísku, Uhelnou Příbram. Zdatnější a zkušenější si troufli i do vzdálenějších míst jako Vepříkov, Miřátky, Habry a podobně. Mezistupněm ověření fyziské, ale i psychické zdatnosti bylo zdolání Zbohováku a Kaménky. Cyklistickou připravenost ale prověřil teprve celodenní cyklovýlet do Polničky a zpět v délce 71km. Tato trasa prověřila nejen děti, ale i vychovatele.

Při chvílích odpočinku si děti zpestřily program soutěžemi v hrách, jako jsou kostky, Člověče, nezlob se, karty, šipkovaná, šiškovaná či oblíbené míčové hry. Nesmělo chybět ani kamarádské soutěžení v cyklistických dovednostech, kde byly poměřeny síly ve slalomu, jízdě zručnosti, jízdě po prkně. Samozřejmě nesměl chybět ani rychlostní závod.

Během putování na kolech nejzdatnější děti zdolaly až 180 km, a to i děti ve věku devíti let. Ti, kteří se s kolem teprve seznamovali, ujeli v průměru 40 km. Mladí cyklisté měli možnost vyzkoušet si jízdu na kolech na různém podkladu a v provozu. Jezdilo se na silnicích, polních cestách a cyklostezkách. Odměnou za příkladné úsilí byli sladkosti, tolik oblíbené hranolky a nezbytný diplom.

Všem dětem patří velký obdiv, s jakým elánem a šikovností zvládly celé cyklistické putování. Poděkování směřuje i k vychovatelům, kteří pomohli celou akci zabezpečit, jezdili s dětmi v náročném silničním provozu, starali se o nemocné. Nelze opomenout ani kuchyň, kdy díky její stravě bylo možné podat výborné sportovní výkony.

Autor textu: Jaroslav Šereda

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy