Demolice mostu na D1: Omezení a uzavírky čekají řidiče

Demolice mostu na D1 začne 22. března 1+1 pruhem, ale bude úplně uzavřena 24. března v noci. Řidiči budou muset sjet z dálnice a volit objízdné trasy. ŘSD prosí o respektování přechodné úpravy provozu.

uniweb weby

Dnes ráno bylo upozorněno na oznámení, že stavební práce na demolicí oblíbeného mostu na 127. kilometru D1 začnou v pátek 22. března v devět večer. Oznámení, které přinesl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jiřího Veselého, také naznačuje, že práce by měly skončit nejpozději v pondělí 25. března v sedm ráno.

Veselý, při oznámení, uvedl detaily omezení provozu: 'Většinu času bude provoz na dálnici omezen pouze částečně a poveden v režimu 1+1, tedy jedním pruhem ve směru na Prahu a jedním pruhem ve směru na Brno.' Nicméně, změna nastane v neděli v noci, kdy bude dálnice mezi Velkým Beranovem a Měřínem úplně uzavřena od 21:00 do 9:00 hodin.

Veselý dále vysvětlil, že řidiči, kterým úsekem přes noc projet, budou muset sjet z dálnice a volit objízdné trasy. Navrhl, že pro vozidla nad 3,5 tuny povede objížďka obousměrně mezi křižovatkami 119 a 134 po silnici 602 přes Čehošov. Na této trase, kvůli nižší zatížitelnosti dvou mostů, bude kyvadlový provoz řízen regulovánky.

Pro motoristy bude situace poněkud složitá, jelikož osobní automobily budou nasměrovány na silnice 353 a 348, které prochází přes obce jako Zhoř, Střej, Arnolec a Černý. V Arnolci však mohou očekávat menší past. Kvůli prudké a úzké zatáčce se doprava rozdělí. Směr na Brno provede řidiče přes Jersén, odtud do Černého.

Veselý také sdělil, že stav mostu je velmi špatný, 'hodnoty zatížitelnosti jsou tak malé, že most není schopen v budoucnu přenášet zatížení současného silničního ani zemědělského provozu'. To jsou jeho slova ohledně výsledků diagnostického průzkumu z roku 2022, který poukázal na výše nastíněný stav.

Vzhledem k tomu, že do budoucna je konečné rozhodnutí o srovnání mostu s zemí směřováno k jeho co možná největší bezpečnosti, vedení obcí a místní obyvatelé kolem mostu se domnívají, že nemají jinou možnost než s tímto rozhodnutím přijít. Nepřiměřenost demolice mostu vzbudila protesty mezi místními lidmi, kteří jej považují za důležitou část jejich denního života a pracovních cest.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy