Havlíčkův Brod: Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí…

Na druhém Večeru s Českou televizí, který se v rámci Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského konal ve středu 17. srpna na Staré radnici v Havlíčkově Brodě, se vzpomínalo. Uplynulo deset let od doby, kdy novinářskou školu navštívil Václav Havel. To však nebylo jediné výročí – uplynulo osmdesát let od jeho narození.

uniweb weby

Při příležitosti těchto jubileí se v Brodě sešli: Michael Žantovský - Havlův dlouholetý spolupracovník, přítel a ředitel Knihovny Václava Havla, Štefan Hríb – moderátor a novinář (SK), Aleksandr Kaczorowski – bohemista, překladatel, šéfredaktor čtvrtletníku Aspen Review Central Europe (PL). Večerem provázela novinářka Pavlína Kvapilová.

Na Václava se vzpomínalo nejen jako na prezidenta České republiky, který národ stmeloval ale také jako na spisovatele dramatika a vůbec Člověka, člověka svelkým „Č“. O Havlovi si mnoho lidí myslelo a myslí, že byl snílek. Jeho věta, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí, budí dodnes vášně. A jeho příznivci jsou terčem nepochopitelného posměchu.

Štefan Hríb o Václavu Havlovi: „Havel byl pro mě, kromě jiného, realista. Moje zkušenost je, že to byl člověk ctící realitu."

Stranou nezůstalo ani aktuální dění: „Havel byl stoupencem evropské integrace. Ale některé jeho projevy jsou velmi kritické k mechanickému budování Evropské unie. Současný vývoj Evropy a světa by Václavovi dělal starosti,“ řekl Michael Žantovský.

A zazněl i Havlův památný výrok: „Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí...“

Komentáře

  • Před 8 roky

    Dobrý den
    Nečetl jsem celý článek. Ale zaráží mne to zneuctění V.Havla tím, že se mu i tady přisuzuje věta, kterou sám "ukradl" velkému světovému mysliteli a ani nebyl schopen se sám k tomu přiznat.
    Jak může být za vrchol ctnosti považován někdo, kdo schválí bombardování civilního obyvatelstva a prohlásí to za humanitaární bombardování. Kdo může být uctíván pro morální hodnoty, když omlostní vraha svého otce, který navíc u soudu ještě prohlásí, žeby to udělal znovu. A milost dostal na přání matky vraha a přítelkyně pana Havla!! Tak toto je vrchol ctnosti?
    A já si vždy myslel, že skutečný žurnalista je nezávislý na všem dokola, jenom na svém přesvědčení hledat pravdu. Bohužel i letní žurnal.škola se nechá ovlivnit politicky.
    Důkazem je přítomnost nějaké evropské komise, pana Koláře a hlavně někoho z americké ambasády. A to trapné probírání proruských webů. Já opravdu myslel, že novinář je osobnost, ne loutka!
    A to jsem se opravdu mýlil
    VStrnad

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 21.08.2016 15:29




0 +
 

Hlavní zprávy