Jihlavský festival nabízí více projekcí a nové sekce

Jihlavský festival se rozšiřuje na deset dní. Tento krok reaguje na problémy s ubytováním a malým počtem repríz filmů. Rozšíření by mělo přilákat více diváků a umožnit častější promítání populárních snímků.

uniweb weby

V roce 2019 se poprvé ukázalo, že jihlavský festival dosáhl svých limitů z hlediska možností ubytování a reprízování filmů. Další plány do budoucna tehdy překazila pandemie. V roce 2022 se však organizátoři rozhodli k festivalovým úvahám vrátit a přinést změny. Tuto informaci oznámil ředitel festivalu Marek Hovorka na brífinku v jihlavském kině Dukla.

'Před dvaceti lety jsme v Jihlavě začínali s festivalem, který trval pouze tři dny a promítalo se ve dvou kinech. Po letech se festival rozrostl na šest dní a deset promítacích míst. Nyní jsme se rozhodli ho rozšířit na deset dní, čímž se zvýší počet projekcí žádaných filmů až na čtyři,' řekl Hovorka.

V Jihlavě se totiž většina festivalových filmů v České republice promítá pouze jednou. Tento krok by měl přitáhnout větší množství diváků jak z Jihlavy, tak z celého kraje Vysočina, kteří v minulých letech mohli mít pocit, že je návštěva festivalu složitá.

Festival se chce také více přiblížit místnímu publiku, včetně školáků, znevýhodněných, seniorů a rodičů s dětmi. 'Vytváříme nové sekce, jako jsou Ji.hlava dětem a Ji.hlava Vibes pro teenagery. Zároveň nově zavádíme otevřená diskuzní fóra, jako je IF shromáždění, kde budeme společně brainstormovat o tématech festivalu,' dodal Hovorka.

Ředitel festivalu rovněž zdůraznil, že spaní v tělocvičnách už není atraktivní. Program pro filmové profesionály Industry plánovaní přesunout na všední dny od úterý do pátku, což má uvolnit ubytovací kapacity během festivalových víkendů pro běžné návštěvníky.

'Akreditovaných profesionálů je kolem dvanácti set, což značně zatěžuje dostupné ubytovací kapacity. Návštěvníci nám už dávali najevo, že nejsou spokojeni s dlouhými frontami nebo spaním v tělocvičně,' přiznal Hovorka.

Prvním krokem ke změně byla digitalizace rezervací na projekce, která podle Hovorky výrazně zlepšila náladu festivalu. 'Lidé věděli, kam jít na film a že když vystojí frontu, dostanou se do kina,' vysvětlil Hovorka. Reakce na prodloužení festivalu jsou zatím vesměs pozitivní.

Kolem 330 filmů bude letos uvedeno na festivalu, který se těší na další úspěšný ročník s širším publikem.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

UNIWEB - weby od lidí pro lidi

Hlavní zprávy