Kde se nevyplatí šetřit u herního počítače?

Cena je aspekt, nad kterým přemýšlí většina kupujících, pokud si chtějí pořídit elektroniku. Proč se na herním počítači nevyplatí příliš šetřit a na které komponenty má smysl se zvláště zaměřit, pokud si jej budete sestavovat sami?

uniweb weby

Grafická karta

Na značce konkrétní grafické karty vyloženě nezáleží, stěžejní je její výkon. Méně výkonná karta bude schopná náročné hry zvládnout jen v nízkých detailech a nízkém rozlišení. U kompetitivních online her využijete vyšší snímkovací frekvenci, podobně je tomu například u virtuální reality nebo při streamování vysokého rozlišení.

Obecně se v tomto směru proto vyplatí nevolit příliš levné modely, které zároveň nemají dostatečně výkonné chlazení.

Herní grafické karty však zároveň mají větší rozměry a vyšší spotřebu. A samozřejmě za ně i více zaplatíte. Grafické karty na hry se pohybují okolo 10 000 Kč. Za grafiku pro náročné však dáte i 18 000 Kč a více.

Ke špičkovým modelům současnosti patří modelová řada AMD Radeon Pro 5500M nebo případně GeForce RTX.

Procesor

O celkovém výkonu počítače na hry rozhoduje zejména jeho procesor. Výkon procesoru se odvíjí od počtu jader, přičemž bychom mohli zjednodušeně říci, že čím více, tím lépe. Současné procesory standardně mívají čtyři, dopřát si můžete jader i šest nebo osm.

Podobné je to s frekvencí procesoru. Udává se v GHz a čím je hodnota vyšší, tím více se to projeví na rychlosti procesoru.

Za jakýsi nutný základ bývají považovány procesory Intel Core i5, případně AMD Ryzen 5. Vyšší verze jsou ale pro náročné hry vhodnější. Pak můžete sáhnout také po procesorech Intel Core i9 nebo AMD Ryzen 9.

Platí rovněž, že procesor by měl být v symbióze s grafickou kartou, respektive je potřeba se pokusit co nejvíce setřít rozdíl mezi výkonem grafiky a procesoru. Jinak by vám mohlo hrozit to, že obraz bude například padat.

RAM

Paměť spolurozhoduje o výkonnosti celého zařízení. V dnešních poměrech platí, že nejméně 8 GB RAM je nutností. Samozřejmě můžete s pamětí jít i výše, maximální hodnoty jsou na 32 GB.

Pevný disk

Pevný disk je neméně důležitou součástí dnešních počítačů. S příchodem levnějších SSD disků se tyto komponenty pro mnohé standardem jakožto disky systémové.

SSD s optimální kapacitou však stále vychází dráž a zejména hráčům pouze systémový disk stačit s vysokou pravděpodobností nebude. Solidní standard z hlediska rychlosti a kapacitu okolo 1 TB mohou nabídnout disky v cenové relaci kolem 5 000 Kč.

Pro většinu hráčů je tak akceptovatelnou volbou ponechat si SSD kvůli jeho limitované kapacitě jako systémový disk a na uložení dat si raději stále pořídit HDD. 

Pořizovací cena

Herní PC vždy pro svůj vysoký výkon bude znamenat i vyšší pořizovací cenu. Kdo nechce dělat kompromisy ve výkonu, měl by počítat s tím, že si na herní PC bude muset připravit zhruba 25 000 Kč a více.

Ušetřit však na elektronice samozřejmě lze. A to nejen tím, že se pokusíte sestavit si počítač vlastnoručně. Na hotové řešení se spolehnout můžete, a to konkrétně v podobě repasovaného počítače. 

Co je repasovaný počítače

Repasovaný znamená jednoduše řečeno již použitý. Tyto počítače jsou plně funkční, pocházejí z leasingů nebo jde o předváděcí modely. A to zpravidla z vyšších modelových sérií, které vynikají kvalitou použitých dílů i zpracováním.

Jakékoli případné závady se před dalším prodejem odhalí v testování, jímž si všechna zařízení musejí projít. Vadné komponenty se pak mění.

Zásadním důvodem pro koupi repasovaného PC je právě finanční úspora. V případě nákupu od prověřené společnosti např. inComputer.cz se žádných skrytých závad bát nemusíte, skutečně pouze zůstává výrazně snížená pořizovací cena. Každý spotřebitel je navíc u použitého zboží chráněn záruční lhůtou v délce 12 měsíců.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy