Malý festival Novoměstské Slunohraní slibuje velké zážitky

Už první červencové pondělí se v Novém Městě na Moravě setká třicet hudebníků a společně zasednou k notovým pultům. V prostorách Horácké galerie odstartuje 8. ročník Novoměstského Slunohraní, festivalu, který přináší hudební kurzy i sérii tří koncertů.

uniweb weby

„Ve středu 5.července zavítá do Nového Města na Moravě špičková bluegrassová kapela Monogram, která už 25 let vystupuje na podiích nejen u nás, ale také ve Velké Británii, Švédsku, Dánsku, Francii, Itálii nebo Holandsku,“ prozradila část programu Hana Konderlová ze spolku Komorní hudba dnes s tím, že bluegrassové housle představí už v odpoledních hodinách účastníkům kurzů houslista Pepa Malina, který vystupuje také s kapelou Druhá Tráva nebo Malina Brothers. Večer pak Monogram zahraje jak tradiční bluegrassové skladby, tak i mnoho vlastních skladeb z posledního vydaného CD s názvem Take it Easy. Příjemnou atmosféru večera doplní vína z Vinařství Bukovský.

Ve čtvrtek 6. července čeká nádvoří Horácké galerie Barokní dýchánek. Flétnistka Michaela Koudelková aktuálně ukončila svá studia hudby na vysoké škole v polském Krakowě a do Nového Města na Moravě přizvala své spolužáky, s nimiž vytvořila barokní seskupení. To pátek 7. července bude ve znamení slavnostního závěrečného koncertu. „Ten si už nikdo nedokáže představit bez milých úsměvů Janáčkova kvarteta a jejich strhující hry. Letos se ke kvartetu připojí violoncellista Michal Hreňo a posluchači se mohou těšit na Smyčcový kvintet Franze Schuberta, a po skončení koncertu čeká všechny pouštění lampionků štěstí u městské kašny,“ doplnila Hana Konderlová.

Součástí festivalu Novoměstské Slunohraní jsou tradičně také hudební kurzy. Lektorský tým kurzů, které jsou určené pro neprofesionální hudebníky, tvoří už od samého začátku členové Janáčkova kvarteta. Jejich světová úroveň a způsob vedení lekcí vyvolávají velký zájem mezi hudebníky všech věkových kategorií a mnoho z nich se do Nového Města na Moravě opakovaně vrací. Mají zde možnost hrát v kvartetech, v orchestru, nechybí ani individuální konzultace.


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy