Mladí z eNCéčka i z BAN!u si vyzkoušeli prezidentské volby

Před oficiální volbou prezidenta České republiky projevili svůj názor i ti, kteří kvůli věku zatím k volební urně nemohou. Od 8. do 11. ledna si volby nanečisto pro děti a mladé lidi nachystali pracovníci ve světelském eNCéčku - nízkoprahovém centru pro děti a mládež a 11. ledna se ke stejné příležitosti sešli v havlíčkobrodském Nízkoprahovém klubu BAN!

uniweb weby

Samotný volební akt v obou sociálních službách Oblastní charity Havlíčkův Brod doprovázelo povídání o pravomocích prezidenta i o tom, jaké vlastnosti a schopnosti by hlava státu měla mít. „Překvapilo nás, jak děti vnímají, co se na politické scéně a ve společnosti děje, i když by se mohlo zdát, že to jde mimo ně. Zajímavé je, že jako v celé společnosti, ani u nás nebyly výsledky tak úplně jednoznačné. Někomu se líbil kandidát Fischer, jinému Drahoš, dalšímu zase Hilšer,“ okomentovala vedoucí eNCéčka Jana Teklová. 

Podotkla, že děti program připravený k volbám opravdu zaujal. „Měli jsme pro ně jmenný seznam kandidátů s jejich krátkým životopisem. Naši voliči si vše důkladně prošli a my jim ještě nabízeli, že jim můžeme pustit volební videospoty jednotlivých kandidátů. A někteří toho skutečně využili,“ zmínila vedoucí nízkoprahového centra a ještě dodala, že poděkování za vypůjčení volební urny i plenty patří městu Světlá nad Sázavou. 

V Nízkoprahovém klubu BAN!, kde volby zorganizovaly hlavně dobrovolnice Týna a sociální pracovnice Barbora Chalupníková, se jednalo o druhé volby nanečisto, ty první klienti absolvovali ku příležitosti voleb do poslanecké sněmovny. I tentokrát si děti připomněly, co je ve volební místnosti čeká a jak vypadá tajné hlasování. Už zhruba týden před volbami navíc společně vyráběly tematické plakáty objasňující základní „volební pravidla“. „I u nás si děti kandidátky pečlivě pročítaly. Vysvětlili jsme jim například i to, v kolika letech mohou volit a v kolika letech se člověk může ucházet o post prezidenta,“ doplnila vedoucí BAN!u Jana Mieslerová. 

Smyslem voleb nanečisto v obou nízkoprahových zařízeních pro děti a mládež bylo pomoci odstranit obavy z neznámého, které prvovoliče mohou od vstupu do volební místnosti odradit. Zároveň si kladly za cíl přiblížit nejmladší generaci aktuální dění ve společnosti a nastínit jim systém politického fungování naší republiky. 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy