Moderní poutník Ladislav Zibura se vydal pěšky za buddhisty a komunisty, bude vyprávět v Třebíči

Ve středu 2. listopadu budou mít zájemci mít možnost se s jeho cestovatelskou projekcí a veselohrou seznámit. Pořad začíná v 19.00 v Národním domě v Třebíči.

uniweb weby

Český poutník a spisovatel Ladislav Zibura ušel 1 500 kilometrů pěšky napříč Nepálem a Čínou. Během tříměsíční cesty strávil desítky nocí u úplně cizích rodin doma, několikrát na něj vyjela policie a dostal se do turisty zcela nepoznamenaných vesnic. V říjnu vyrazil na turné do 50 měst České republiky a Slovenska. Jednou ze zastávek je i Třebíč.  

Nepál i Čína nabízí ohromné plochy zcela nepoznamenané turismem. V případě Nepálu se totiž jezdí jen do hor, v případě Číny do měst. A tak jsem se rozhodl objevit přesně ta místa, která turisté neznají. Na mnoho z nich se dá dostat jen pěšky,“ přibližuje Zibura volbu své trasy. Filozofie jeho cest je jednoduchá – tráví co nejvíc času s místními lidmi, spí v jejich domovech a poznává díky tomu jejich kulturu nezprostředkovaně a zevnitř. Každý den ujde pěšky desítky kilometrů, často přitom vůbec nemá konkrétní cíl.

„Je to přesně opačně, než kdybych někde byl s cestovní kanceláří. Chodím sám, pomalu a památkám se vyhýbám, protože tam jsou turisté. Naučil jsem se proniknout mezi místní lidi, žiju s nimi. Zažívám přitom ohromnou svobodu a nezávislost,“ popisuje Zibura atmosféru svých cest. Své zážitky nyní zpracovává v knize Pěšky mezi buddhisty a komunisty, kterou v listopadu vydá nakladatelství Albatros Media. Chce navázat na úspěch předchozí knihy, které se prodalo přes 15 000 kusů, což z ní dělá jeden z nejúspěšnějších českých cestopisů vůbec. Čtyřiadvacetiletý Zibura vloni na cestovatelské scéně zapůsobil jako zjevení – z ničeho nic se objevil prakticky ve všech českých médiích a začal vyprodávat sály pro stovky lidí po celé republice. Své zážitky z poutí do Santiago de Compostela, Říma a Jeruzaléma totiž představoval s nebývalou dávkou humoru, díky čemuž si získal pozornost širokého publika. Když se letos vydával do Nepálu a Číny, jen na Facebooku ho sledovalo už 40 000 lidí. I přes jistý recesistický nádech jsou jeho cesty pozoruhodné také jako cestovatelské expedice. Pěším poutím na jiných kontinentech se Zibura věnuje jako jeden z mála lidí na světě.

Vstupenky jsou k zakoupení u pokladny Národního domu, Karlovo nám. 47, Třebíč – tel.: 568 610 013 nebo přes e-vstupenku na www.mkstrebic.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 29.10.2016 18:04




0 +
 

Hlavní zprávy