Největší česká rivalita?! Jak si stojí Sparta proti Slavii?

Rivalita ke sportu patří a k fotbalu zvlášť. Derby bývají v kopané nejpopulárnějšími zápasy. To největší je v Česku rozhodně mezi Spartou a Slavií. Jakou mají vzájemnou bilanci?

uniweb weby

Slavie byla založena v roce 1892. Sparta pár měsíců na to. Oba týmy jsou z Prahy a oba se vzájemně přetahují o titul. Plno hlavních důvodů, proč je mezi těmito dvěma velikány taková rivalita. Na začátcích české nejvyšší soutěže navíc byly právě tyto dva týmy s velikým odstupem od ostatních, a tak se rozhodovalo v přímých soubojích, kdo zvedne pohár.

Pokud chcete své sportovní fandění obohatit a zažít chuť z vítězství, sázejte na fotbalové zápasy na Betanu a dejte sledování fotbalu jiný rozměr.

Derby mezi Spartou a Slavií bývají často vyhrocené a dramatické. V historii tomu nebylo jinak. První vzájemný zápas sehrály na Císařské louce v roce 1896 a skončilo bezbrankovou remízou. Zajímavostí je, že Sparta vstřelila gól, který byl po zápase odvolán, neboť oba týmy musely souhlasit s pravostí gólu, což Slávisté neudělali a dali tak první záminku ke sporům mezi oba kluby, respektive fanoušky jednotlivých klubů.

I další zápas těchto dvou týmů skončil remízou, tentokrát 2:2. Ten se však odehrál neuvěřitelných 11 let později. Měsíc na to utrpěla Sparta historicky nejvyšší porážku, když prohrála v derby 9:1. Později se přetahovaná mezi oběma týmy pěkně rozjela.

Po konci období Rakousko-Uherska se vzájemná bilance naklonila na stranu Sparty, a tak už zůstala. V roce 1952 uštědřili tentokrát fotbalisté Sparty nejvyšší porážku soupeři. Šlo o skóre 8:1.

Celkem odehrály tyto dva celky 304 zápasů, z nichž 136 ovládli Letenští, 96 Sešívaní a 72 skončilo remízou. Sparta je úspěšnější i z pohledu titulů. Celkem ze všech období mají 36 titulů, kdežto Slávie pouhých 21. Hned třicetkrát vyhráli rudí nejvyšší pohár. To se Slavii povedlo jedenáctkrát.

Rivalita obou týmů samozřejmě není pouze ve fotbale, ale i například v hokeji či futsale. V kopané je to však nejenormnější. Není náhodou, že se na tribunách objeví nějaká pyrotechnika, strkanice nebo nějaký urážlivý transparent. Ultras fanoušci obou týmů vylepují také samolepky s nadávkami, nebo píšou po zdech urážlivé nápisy. Důležitá je ale situace na trávníku, kde se rozhodčí snaží agresivitu hráčů mírnit. Během historie však najdeme mnoho hráčů, kteří své nervy neudrželi a přidali do zápasu trochu více tvrdosti a nenávisti. Poněkud proslulým hráčem v tomto ohledu byl bývalý obránce Sparty i reprezentace, Tomáš Řepka.

V posledních letech se dařilo více pražské Slavii. Ta dokázala vyhrát tituly mezi lety 2019 až 2021. Její sérii přerušili fotbalisté Viktorie Plzeň, ale v letošním ročníku se opět schyluje k souboji pražských „S“. Oba týmy mají v tuto chvíli stejně bodů a zároveň oba budou hrát semifinále českého poháru. Sparta se za poslední roky chlubí výbornou strukturou a vývojem mladých hráčů, jako je mladý reprezentační talent Adam Hložek, který před sezonou přestoupil do německého Leverkusenu, nebo kapitán týmu Ladislav Krejčí mladší. Slavie zase ukazuje výborný skauting, když poslední desetiletí přivádí výborné zahraniční posily.

Rivalita těchto týmů trvá již hodně dlouho a dá se očekávat, že ještě dlouho bude.

zdroj: externí dodavatel 

Fotka od 0fjd125gk87 z Pixabay


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
24.03.2023 11:36



0 +
 

Hlavní zprávy