Nová kniha představuje Posázavský pacifik

Na počátku listopadu se na knižním trhu objevila nová kniha z nakladatelství Tváře Posázavská dráha 1. - Žďár-Německý Brod - Světlá-Kácov, autoři Černý Karel a Navrátil Martin v ní představují prostřednictvím historických fotografií, pohlednic, plánků drážních staveb a dalších dokumentů z konce 19. a první poloviny 20. století dráze podél řeky Sázavy.

uniweb weby

Dnes už málokdo ví, že Posázavskou dráhu ve skutečnosti tvoří několik tratí, které jsou různé významem, dobou vzniku, majitelem, provozovatelem i vývojem. 

„První díl, věnující se úseku mezi dnešními městy Žďár nad Sázavou, Havlíčkův Brod, Světlá nad Sázavou a Kácovem, představuje nejstarší část (úsek mezi tehdejším Německým Brodem a Světlou z roku 1870) na páteřní dráze společnosti Rakouská severozápadní dráha Vídeň–Praha/Děčín, kterou na přelomu 19. a 20. století, v době vyvrcholení druhé lokálkové vlny výstavby místních svépomocných drah, doplnily Místní dráha Německý Brod–Žďár (1898) a Místní dráha Světlá–Ledeč–Kácov (1903),“ uvádí vydavatel na svých webových stránkách. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy