Obnova telekomunikační infrastruktury na jižní Moravě započala bezodkladně

S následky jedné z největších živelných katastrof v novodobých dějinách ČR se vypořádávají i mobilní operátoři a další poskytovatelé služeb elektronických komunikací.

uniweb weby

Práce mobilních operátorů a České pošty na obnovení plnohodnotného provozu poštovních služeb a integrity veřejných sítí elektronických komunikací již intenzivně probíhají především ve spolupráci s jednotkami IZS. Celkově nedošlo k fatálnímu narušení telekomunikační infrastruktury, jejíž postupné obnovení lze očekávat v řádu hodin až dnů, v nejpostiženějších oblastech až týdnů, především v závislosti na obnovení dodávek elektrické energie do postižených oblastí.

V oblastech na Břeclavsku a Hodonínsku na jižní Moravě postižených tornádem dochází k výpadkům mobilního signálu některých operátorů, především kvůli přerušení dodávek elektřiny. Výpadky se v současné chvíli týkají objemově menšího počtu zákazníků mobilních operátorů. Týmy techniků mobilních operátorů jsou již v terénu a ve spolupráci s jednotkami integrovaného záchranného systému pracují na nezbytných opravách telekomunikační infrastruktury a zajištění základní dostupnosti mobilních služeb.

V současné době jsou některé základnové stanice a přenašeče signálu napojeny na záložní zdroje elektrické energie přes dieslové agregáty. V nejpostiženějších oblastech jsou instalovány i mobilní základnové stanice, především z důvodu okamžitého zajištění dostupnosti linek tísňového volání (vč. krizové linky 112). V současné chvíli se nicméně většině operátorů daří udržet plošné pokrytí GSM signálem v postiženém území, větší výpadky se v současné chvíli týkají technologií 3G a 4G vrstvy některých operátorů.

Infrastruktura zajišťující přenos televizního a rozhlasového vysílání nezaznamenala vážnější škody, pokrytí televizním a rozhlasovým signálem v postižených oblastech tak není nijak narušeno.

Pohroma se dotkla i provozu České pošty, nejvíce postižené jsou objekty pošty Lužice, Moravská Nová Ves a Depo Hodonín, další pobočky musely být uzavřeny z důvodu přerušení dodávek elektrické energie. Od pondělí bude na místě fungovat Mobilní pošta.

Všem občanům postižených obcí i servisním pracovníkům operátorů a poskytovatelů telekomunikačních služeb přejeme do budoucích dnů a týdnů hodně sil a energie, potřebných k budoucí obnově škod.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy