Policisté se zaměří o Velikonocích na silnice a chování řidičů

V průběhu Velikonoc se na Vysočině uskuteční dopravně bezpečnostní akce, která se zaměří na chování všech účastníků silničního provozu. Policisté budou dohlížet na provoz nejen na dálnici D1 a frekventovaných silnicích I. tříd, ale zaměří se také na kontrolu řidičů. Dopravně bezpečnostní akce potrvá až do pondělí 2. dubna.

uniweb weby

„Budeme dohlížet na bezpečnost a plynulost provozu na silnicích všech tříd na Vysočině, především na těch úsecích komunikací, kde dochází nejčastěji k dopravním nehodám. Jde o reakci na skutečnost, že stále častěji při dopravních nehodách i při běžných silničních kontrolách zjišťujeme, že řidiči usedají za volant pod vlivem alkoholu. Policejní hlídky budou v akci v průběhu dne i v průběhu noci.  

Zásadní dopravní omezení se bude týkat Jihlavy, kde bude od 1. dubna zcela uzavřen Brněnský most a řidiči budou  muset jezdit po vyznačených objízdných trasách. V této souvislosti apelujeme na všechny řidiče, aby respektovali dopravní značení, které je bude navádět na objízdné trasy a jezdili ukázněně a ohleduplně. Policisté vyhodnotili ta nejrizikovější a nejproblémovější místa na objízdných trasách a na těchto místech budou od začátku dubna policejní hlídky ve zvýšené míře dohlížet na bezpečnost a  plynulost silničního provozu,“ uvedla Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině as tím, že policisté budou v daných místech moci okamžitě zareagovat na případné kolize nebo mimořádné události. 

„Chtěl bych apelovat na všechny řidiče, aby  dbali na důsledné dodržování dopravného značení a nevjížděli do míst, kam jim to zakazují dopravní značky. Tvorbě kolon na objízdné trase ve městě Jihlava se zřejmě nevyhneme, ale pokud se budou řidiči chovat ohleduplně a ukázněně, nebude docházet ke zbytečným dopravním nehodám, které by pak situaci ještě více zkomplikovaly. Na řidiče tranzitní dopravy apelujeme, aby  se po celou dobu uzavírky Brněnského mostu Jihlavě úplně vyhnuli a zvolili si jinou trasu,“  uvedl dodal Pavel Peňáz, náměstek ředitele pro SKPV, zastupující ředitele krajské policie na Vysočině.

Policisté se letos o Velikonocích zaměří především na kontrolu dodržování nejvyšší povolené rychlosti nebo požívání alkoholu či návykových látek před jízdou. „Budou také kontrolovat technický stav vozidel a obecně na dodržování všech pravidel silničního provozu. Běžný dohled nad silničním provozem bude o prodlouženém víkendu ve srovnání s běžným víkendem výrazně posílen,“ doplnila Dana Čírtková. Do kontrol se zapojí policisté dopravní, pořádkové i cizinecké policie v rámci celého Kraje Vysočina.

„Silniční provoz je v průběhu velikonočních svátků v mnohém specifický. Prodlouženému víkendu tradičně předcházejí dva dny školních prázdnin a mnozí lidé volné dny využívají k návštěvám turistických cílů, chatových oblastí či příbuzných, proto se při našich kontrolách hodláme zaměřit zejména na frekventované silnice, kde dochází ke zvýšenému počtu dopravních nehod,“ uvedl k chystané dopravně bezpečnostní akci Jan Kostečka, vedoucí odboru služby dopravní policie krajské policie na Vysočině. 

Policisté dopravní, pořádkové a cizinecké policie na Vysočině v rámci loňské velikonoční dopravně bezpečnostní akce zkontrolovali na silnicích kraje celkem 3 168 vozidel. „Při kontrolách zjistili 429 přestupků, z nichž 414 vyřešili na místě uložením blokové pokuty v blokovém řízení. Patnáct zjištěných přestupků policisté zadokumentovali a předali je k vyřešení do správního řízení.  Celkem 136 přestupků se týkalo překročení nejvyšší povolené rychlosti, kdy ve všech zjištěných případech policisté tyto přestupky vyřešili uložením blokové pokuty v blokovém řízení.  V deseti případech policisté zjistili, že řidič usedl za volant po předchozím požití alkoholických nápojů.  V jednom případě provedená dechová zkouška vykázala hladinu nad dvě promile alkoholu. Jednalo se o cyklistu, kterého policisté kontrolovali na silnici I/23 v Náměšti nad Oslavou. Pětačtyřicetiletý cyklista jel na jízdním kole a podle jeho slov mířil domů. Dechová zkouška vykázala hodnotu 2,63 promile alkoholu v dechu. Ve třech dalších případech měli kontrolovaní řidiči pozitivní test na přítomnost jiných omamných a návykových látek. Ve 48 případech policisté v rámci kontroly zjistili, že řidiči nebo spolujezdci nepoužili za jízdy bezpečnostní pásy. Všechny zjištěné přestupky vyřešili policisté uložením blokové pokuty. Jednoho přestupku se dopustil chodec, jednoho cyklista a jednoho motocyklista. 

V 69 případech vyjeli loni o Velikonocích řidiči na cestu s vozidlem, které bylo v nevyhovujícím technickém stavu. Čtyři řidiči při silniční kontrole nepředložili řidičský průkaz. Jeden řidič projížděl po dálnici D1 bez platné dálniční známky. Tento přestupek policisté vyřešili uložením blokové pokuty. Policisté ze speciálního kamion týmu se zaměřili také na kontrolu nákladní dopravy. Ve třech případech zjistili porušení zákona a jednomu řidiči uložili kauci v celkové výši 10 000 korun. Přestupek dvou řidičů nákladních vozidel vyřešili uložením pokuty v blokovém řízení,“ zhodnotila loňský rok Dana Čírtková. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
30.03.2018 10:13




0 +
 

Hlavní zprávy