Sobotní závody světového poháru ovládli Nor Fagerhaug a Dánka Langvad

Norský biker Petter Fagerhaug vyhrál v Novém Městě na Moravě úvodní závod Světového poháru v cross country mužů U23. V kategorii žen byla nejlepší dánská závodnice Annika Langvad. Českým závodníkům se moc nedařilo. Z mužů byl nejlepší 37. Matěj Průdek, z žen 41. Jitka Škarnitzlová.

uniweb weby

Devatenáctiletý Fagerhaug se od začátku držel s nejlepšími a ve třetím z pěti okruhů začal svým soupeřům z vedoucí skupinky odjíždět v technické pasáži. V cíli tohoto kola už měl k dobru půl minuty na dvojici Blums, Cartensen. Svůj náskok si pak bezpečně hlídal až do cíle, kde slavil životní úspěch. „Vůbec jsem to nečekal, ale od začátku jsem se cítil hodně dobře. Trať mi seděla a jsem hrozně šťastný, jak to dopadlo,“ prohlásil Fagerhaug. 

Na druhém místě skončil senzačně Lotyš Martins Blums, třetí dojel Dán Sebastian Fini Carstensen. Nejlepším Čechem byl 37. Matěj Průdek, Jan Vastl skončil až 41.

To dánská závodnice Annika Langvad v Novém Městě na Moravě opět zazářila. Poté, co tu vloni získala titul mistryně světa, vyhrála v sobotu 20. května na stejné trati úvodní závod Světového poháru 2017. 

„Je to pro mě překvapení. Pořádně jsem nevěděla, jak na tom budu. Neměla jsem tolik závodů, protože jaro jsem z velké části věnovala studiu,“ řekla dánská vítězka, která studuje stomatologii na univerzitě v Kodani.

Langvad se od samého začátku závodu pohybovala na čele, navíc ji nahrály i problémy některých soupeřek. Maju Wloszczowskou zbrzdil pád na Mitas Choice, Kanaďanku Catharine Pendrell vyřadil ze hry přetržený řetěz. V té době jezdila na druhém místě, ale než jí mechanik řetěz vyměnil, ztratila spoustu času a výsledkem bylo až 21. místo v cíli. Na druhou příčku se tak propracovala nestárnoucí Němka Sabine Spitz a udržela ho bez problémů až do cíle. Velmi dramatický byl boj o třetí místo, které nakonec brala Švýcarka Linda Indergand. 

Z českých závodnic dojela nejlépe 41. Jitka Škarnitzlová. „Všichni tohle strašně řeší, ale pro mě to nic moc neznamená. Bylo přede mnou čtyřicet holek, takže je ještě hodně práce přede mnou,“ řekla Jitka. Slova chvály měla jen pro české fanoušky. „Byli super, moc jim děkuju. Dorazili v hojném počtu, i když tady nejela Katka Nash a přišli podpořit i nás, které nejezdíme tak vepředu,“ dodala.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy