V havlíčkobrodské nemocnici se zaměří na vyšetření plíc

Preventivní akci pro veřejnost přichystalo na čtvrtek 24. listopadu plicní oddělení Nemocnice Havlíčkův Brod, připojí se tak k Světovému dni CHOPN v České republice.

uniweb weby

„V rámci akci mohou zájemci mezi 12.00 až 15.00 navštívit naši plicní ambulanci, kde jim provedeme spirometrické vyšetření. Získané údaje následně lékařka vyhodnotí a v případě potřeby pozve zájemce na podrobnější vyšetření,“ upřesnila vrchní sestra oddělení Kateřina Pokorná. 

Cílem akce je vzbudit v lidech zájem o vlastní zdraví, a zejména pokud jsou aktivní kuřáci, nebo často pobývají v zakouřených prostorech, zdůraznit jim nutnost preventivních prohlídek plic. Spirometrie je vyšetření, při kterém lékař zjišťuje funkci pacientových plic. Provádí se pomocí spirometru - přístroje, který zaznamená pacientovo dýchání a testuje schopnost a kapacitu pacientových plic nadechnout a vydechnout. Dýchání zaznamená jako graf ukazující objem plic v závislosti na čase. Umožňuje zjistit a nalézt nejběžnější plicní patologie - zejména poruchy průchodnosti dýchacích cest typické pro astmatiky nebo pacienty s chronickou obstrukční plicní nemocí. Dokáže poznat poruchy průchodnosti průdušnice, dokáže najít řadu dalších onemocnění, které se týkají plic samotných.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy