Ve Velkém Meziříčí se koná tradiční košt pálenek

Tradiční košt pálenek se uskuteční v sobotu 8. dubna 2017 v sále hasičky ve Velkém Meziříčí, až do konce března mohou zájemci přihlašovat své vzorky do soutěže. S výsledky se pak budou moct seznámit všichni příznivci ve Velkém Meziříčí.

uniweb weby

Tradice koštu vznikla v Kozlově u Velkého Meziříčí po názvem Kozlovský košt a byla to první veřejná akce tohoto druhu na Vysočině. „Dodnes si zachovává svoji tradici, proto jsme ho v roce 2011 přejmenovali na Tradiční košt pálenek. Velmi nás těší, že se akce každoročně opakuje a stále má velkou popularitu. Ostatní košty pálenek se v jiných místech na Vysočině, bohužel, už nepořádají, snad jen v Martínkově u Moravských Budějovic, takže v současnosti je naše výstava doslova jedinečná,“ popisuje Jaromír Plodek, hlavní organizátor. 

Už mnoho let se do soutěže hlásí několik desítek vystavovatelů z celé republiky a je vystavováno přes 200 lahví pálenek. „Jedná se především o slivovici, ale velmi často jsou zastoupeny i hruškovice, jablkovice, meruňkovice, vínovice nebo jiné domácí pálenky. Každá kategorie se hodnotí zvlášť, a tak máme několik prvních míst, které získají pohár a diplom. Diplom za vynikající pálenku získávají i destiláty, které obdrží 16 a více bodů. Nejlepší z nejlepších, nebo-li vítěz z prvních míst, získává poté titul šampióna a obdrží zvláštní cenu. Od loňského roku hodnotíme také kategorii likérů. Jestli si myslíte, že máte dobrou pálenku, neváhejte a vzorek (počet není omezen) předejte na některé ze sběrných míst, kde vám ji zaevidují do hodnocení mezi ostatní,“ vyzývá Jaromír Plodek. 

Příjem vzorků pořadatelé uzavírají v pátek 31. března. Na výstavě, která se koná v sobotu 8. dubna, budou k vidění všechny vzorky destilátů a návštěvníci je mohou ochutnat, ochutnávka je zahrnuta v ceně vstupného. „Nebojte se, neopijete se. Nalévá se přibližně 1 centilitr, zato můžete ochutnávat jakékoliv množství. Jako každoročně, i letos bude kulturní vložka. Bude však s malou změnou. Starší Kosatky (country tance) budou nahrazeny mladšími Kosatkami a mažoretkami. Ve druhé půlce vystoupí mladší a starší karatisté z Velkého Meziříčí,“ zve Jaromír Plodek.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy