Večer hudby, zpěvu a tance v Sále předků jaroměřického zámku

V úterý 15. srpna měli návštěvníci sedmého koncertu Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského (MHFPD) 2017 příležitost zaposlouchat se, přímo v barokních prostorách Sálu předků na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou, do hudby, která byla kdysi cíleně komponována právě pro honosné zámecké prostory a pobavení a rozptýlení jejich majitelů.

uniweb weby

Na koncertě, nazvaném Večer hudby, zpěvu a tance, zazněly skladby takových hudebních velikánů, jako byl německý hudební skladatel Georg Friedrich Händel (předehra k třetí části oratoria Šalamoun, árie z opery seria Alcina, Suita d moll, árie z oratoria Mesiáš) a anglický hudební skladatel a loutnista, jeden z nejvýznačnějších hudebníků alžbětinské éry John Dowland, jehož zpěvy se dochovaly ve třech Knihách písní z let 1597 až 1603. Dále italský skladatel Luigi Boccherini (Kvintet č. 4 D dur a č. 5 E dur), německý hudební skladatel Johann Sebastian Bach (tři bezpečně doložené písně ze zpěvníku duchovních písní, Kancionálu G. F. Schemelliho, určených pravděpodobně pro protestantské domácnosti) a klasicistní hudební skladatel a klavírní virtuos Wolfgang Amadeus Mozart (Malá noční hudba, v češtině nejčastěji používaný název skladby Serenáda č. 13 pro smyčcový kvartet a kontrabas v G dur). 

Publiku se představil německý tenorista Robert Bartneck,  který se věnuje především písňové a oratorní tvorbě. Ve svém rozsáhlém koncertním repertoáru má Händlova, Bachova a Haydnova oratoria, stejně jako i romantická díla Schumanna a Schuberta a také hudbu 20. století. Koncertuje kromě německých a rakouských scén také v Maďarsku, Chorvatsku, Řecku, České republice, Číně i USA. 

Taneční umění předvedl Rus narozený v Kazachstánu, Vladimír Gončarov, který vystudoval konzervatoř v Alma-Atě a získal první angažmá v divadle P. I. Čajkovského v Permu. V Čechách, kam se přestěhoval v roce 1998, získal angažmá v souboru Severočeského divadla v Ústí nad Labem (Ústecký kraj), kde jako sólista působí zde dodnes. V roce 2008 byl Vladimír Gončarov oceněn cenou Thálie za výkon v inscenaci Cikánské kořeny a Ceny za nejlepší sólistický výkon v Soutěžní přehlídce současné taneční tvorby 2008. Věnuje se zde taneční choreografii a pohybové spolupráci v operních inscenacích.

Zasloužený potlesk patřil i Smyčcovému kvartetu Severočeské filharmonie Teplice - Markétě Dietzové (housle), která mimo hostování v teplické filharmonii pořádá pravidelně i vlastní koncertní produkce, Ireně Dietzové (housle), která hraje v Severočeské filharmonii Teplice ve skupině prvních houslí a hostuje také v orchestru Severočeského divadla v Ústí nad Labem. Dále Pavlu Beranovi (viola), v současné době vedoucímu skupiny viol, zajímajícímu se o strukturu hudebních nástrojů a věnujícímu se jejich opravám, a Olze Anufrijenkové (violoncello), člence Severočeské filharmonie Teplice od roku 1995, kde zastává také funkci prvního zástupce koncertního mistra skupiny violoncell.

Ocenění publika patřilo zcela nepochybně také cembalistovi Jakubu Potočkovi, který získal dvakrát 1. cenu v Mezinárodní skladatelské soutěži generace v kategorii do dvaceti let a který studuje v současné době kompozici na AMU v Praze a působí pedagogicky a jako korepetitor na tanečním oddělení ZUŠ Charlotty Masarykové v Praze. 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy