Zlato z Estonska zamířilo do Žďáru

V srpnu hostil estonský Tallin více než 3500 orientačních běžců ze 42 států na Mistrovství světa veteránů v orientačním běhu (WMOC). Ze tříčlenné skupinky orientačních běžců ze Žďáru nad Sázavou, jejichž účast na akci finančně podpořil Kraj Vysočina, se nejlépe dařilo Aleně Rosecké, která zvítězila v kategorii W60 ve sprintu a na klasické trati obsadila páté místo.

uniweb weby

WMOC se koná každá rok a účastnit se mohou běžci od věku 35 let. „Letos byla nejstarší účastnicí Astrid Andersson ze Švédska v kategorii W95. V každé disciplíně musí závodníci projít nejprve kvalifikací a podle výsledků jsou pak rozdělení do finálových skupin A, B, C,… o zhruba 80 členech, kde pouze startující ve finále A bojují o medailové pozice. Kategorie, kde je velký počet startujících, jsou pro kvalifikační závody 

rozděleny do více rozběhů s maximálně 80 členy. Nejpočetnější kategorie byly letos v ženách W65 (240 závodnic) a v mužích M65 (375),“ popisuje Alena Rosecká s tím, že se oba závody ve sprintu konaly přímo v Tallinu – kvalifikace v parku Kadrioru, finále pak přímo v historickém centru města, kde se závodníci kromě mapových nástrah museli vyrovnat i s velkým množstvím turistů.
Aleně Roseckě
dařilo v kvalifikaci, kde ve svém rozběhu zvítězila. Svůj výkon zopakovala i ve finále a nejtěsnějším rozdílem jedné sekundy zvítězila.
Na závody na klasické trati pozvali pořadatelé účastníky do lesů 60 km východně od Tallinu. „Charakter terénu hodně připomínal skandinávské lesy, které patří k těm orientačně hodně náročným kvůli množství jemných terénních tvarů, spoustě bažin a močálů a minimu cest. Finále na klasické trati předchází dokonce dva kvalifikační závody a o postupu rozhoduje součet časů v obou závodech,“ dodala Alena Rosecká.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy