U Brodu se nachází jeden z nejstarších českých mostů

Nedaleko Věžnice se nachází netradiční památka – jeden z deseti nejstarších mostů u nás. Most, který nese název U Lutriána, je zároveň jedním z mála odkazů takzvané Haberské stezky. Po ní putovali kupci ještě dávno před tím, než na dnešní Havlíčkobrodsko přišli první trvalí obyvatelé.

uniweb weby

Základy Prahy byly položeny nejspíš někdy kolem roku 950, na území dnešního Znojma první hradiště vzniklo dokonce ještě asi o sto let dřív. Na dnešním Havlíčkobrodsku v těchto dobách nebylo nic než husté lesy. S jedinou výjimkou.

Regionem totiž vedla stezka, která spojovala Čechy s Moravou. Nikdo ji neudržoval a cesta proto byla tak úzká, že dva chodci se na ní vyhnuli jen z obtížemi.

Prameny – konkrétně Kosmova kronika – se o ní poprvé zmiňují v roce 1101, historikové jsou si však jistí, že stezka dnešní Havlíčkobrodsko protínala už o mnoho století dříve. Možná dokonce už ve starověku.

Ona cesta později dostala název Haberská. A to podle osady Habr (nejspíš Habry), kudy procházela. Kromě ní však v regionu dlouho nebylo vůbec nic.

To se začalo měnit až někdy po roce 1200. Tehdy se o oblasti dnešního Havlíčkobrodska začal zajímat mocný Smil z Lichenburka. Díky němu záhy do středu Vysočiny začali přicházet první zejména němečtí kolonizátoři, kteří se živili především těžbou stříbra.

V průběhu třináctého století tak jsou položeny základy velké části dnešních měst a vesnic. Některá z těchto sídel začala brzy být ekonomicky poměrně silná a důležitá. Mezi ně patřila také Polná.

A proto nejspíš už kolem roku 1225 vznikla z Haberské stezky odbočka, která vedla z tehdejšího Smilova Brodu právě do Polné. Poutníci, kteří po této stezce procházeli, museli překonat řadu nebezpečí. Jedním z nich byla také říčka Šlapanka.

Tu kupci dlouho překračovali brodem poblíž dnešní vesnice Věžnice. Tato nepříjemná povinnost skončila až někdy na konci patnáctého nebo na začátku šestnáctého století. Právě v této době totiž přes Šlapanku vznikl most zvaný podle nedalekého mlýna U Lutriána.

Kdo jej nechal postavit a kdy, se neví. O jeho výstavbě totiž neexistuje jediný písemný doklad. Historikové ale soudí, že most U Lutriána je starší než přemostění v nedalekém Ronově (to vzniklo s jistotou v šestnáctém století).

Věžnice se tak může chlubit, že se jen nedaleko od ní nachází jeden z nejstarších českých mostů. Starší byly prokazatelně jen pražské mosty na Vyšehradě, Juditina Karlův, pak most v Písku, ve Velharticích a také dva později rekonstruované mosty v Dobřví a Ralštejně.

Most U Lutriána je poměrně malý, má tři oblouky, vystavěn byl z lámaného a neopracovaného kamene. Do současnosti se dochoval ve velmi dobrém stavu. Turisté se k němu nejsnáze dostanou po silnici z Věžnice nebo po modré turistické značce ze Šlapanova nebo z Kamenné.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 11.08.2016 17:59




0 +
 

Hlavní zprávy