Energetika nabízí budoucnost i uplatnění

Provoz Jaderné elektrárny Dukovany nabízí zaměstnání v elektro i strojních oborech. Ročně nabízí zaměstnání desítkám absolventů, mezi nimi i studentům oboru Energetika na SPŠ Třebíč. Už jen do konce února mohou absolventi základních škol, kteří mají zájem o další vzdělání na střední škole, podat svoji přihlášku.

uniweb weby

Jen málo žáků, kteří ve věku patnácti let opouští lavice základních škol, zná přesně svůj cíl a zaměření. Obory s praktickým uplatněním jsou tak příležitostí pro všechny, kteří chtějí získat odborné vzdělání a mít přitom otevřené dveře na pracovním trhu. Takovým oborem je také energetika. 
„Čas pro rozhodnutí k dalšímu studiu a budoucímu povolání mají žáci ještě dva týdny, termín pro podávání přihlášek ke studiu na střední škole je do konce února,“ vybízí k výběru oboru Energetika Linda Navrátilová z útvaru Strategický nábor Skupiny ĆEZ.
Elektrotechnický obor energetika, společný projekt Střední průmyslové školy v Třebíči, Kraje Vysočina a Skupiny ČEZ, má osmiletou tradici a je v ČR díky praktické kombinaci studia oborů elektro a strojírenství unikátní.  Většině jejím absolventům, kteří se rozhodli nepokračovat v dalším studiu na vysokých školách, a chtěli si rozšiřovat své zkušenosti přímo v praxi, poskytla Jaderná elektrárna Dukovany pracovní uplatnění. 
 „Studium oboru energetika bylo velmi pestré, učili jsme se elektro i strojní předměty. Takže jsem se na konci střední školy mohl rozhodnout, jakým směrem se vydám. Musel jsem se rozhodnout – práce nebo vysoká škola. Bylo to velmi těžké, ale zvítězila práce. V elektrárně pracuji jako technik provozu venkovních objektů a znalost obou oblastí mi dává mnohem větší vhled do některých problémů,“ říká po 1,5 roce práce v elektrárně jeden z absolventů oboru energetika, Jiří Sklenář. 
Studenti tohoto vzdělávacího oboru jsou vybaveni nejen teoretickými znalostmi, ale i zkušenostmi z pracovního prostředí, a to díky praxi přímo v provozu  Jaderné elektrárny Dukovany. Během studia se účastní i zajímavých exkurzí a každý ze studentů dostane svůj vlastní notebook. V elektrárně dosud našlo uplatnění už 21 absolventů, někteří se rozhodli doplnit si vysokoškolské vzdělání dálkovým studiem při zaměstnání. Pozitivní zprávou je i skutečnost, že zkušení odborníci z dukovanské elektrárny si mladé posily chválí a oceňují jejich připravenost.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy