Má řemeslo zlaté dno i na Vysočině?

Míra nezaměstnanosti se v posledních měsících dostává v České republice na historické minimum, to způsobuje nedostatek pracovních sil na trhu práce, především u řemeslných profesí. S problémem se potýká i Vysočina, ač řada firem o situaci uvnitř nemá zájem mluvit.

uniweb weby

Kraj Vysočina patří z hlediska nezaměstnanosti k regionům s podprůměrnou úrovní, ta se na konci listopadu pohybovala v České republice na 4,9 %, Vysočina má o tři desetiny lepší (4,5 %). Lépe na tom je tradičně Praha (3,4), Středočeský kraj (4,1), Jihočeský kraj (3,8), Plzeňský kraj (3,3), Královéhradecký kraj (3,5), Pardubický kraj (3,6).

„V současnosti se jako personalisté výrobních firem – stavařské, dřevařské astrojírenské, potýkáme nejvíce s nedostatkem kvalifikované pracovní síly. Stávající kvalifikovaní řemeslníci stárnou a odcházejí postupně do penze, náhrada za ně se pak hledá velice složitě. Situace se zhoršuje každým rokem, neboť ze základních škol vychází populačně slabší ročníky, ze kterých jen velmi malý počet dětí volí vyučení v nějakém řemesle jako svou budoucí cestu. Studium učňovských oborů je celospolečensky vnímáno jako podřadné, řemeslná práce jako nedůstojná a upřednostňovány jsou maturitní studijní obory, které díky převisu nabídky přijímají i žáky prospěchově neodpovídající. Na trhu práce pak chybí kvalifikovaní řemeslníci, dělníci, montéři a např. obráběči, přičemž řada studentů střední školu nedokončí nebo dokončí se špatným prospěchem, nenachází odpovídající uplatnění a ve výsledku stejně končí v dělnických profesích, leč bez potřebné kvalifikace a hlavně specializace,“ potvrzuje současný trend Žaneta Zemanová, personalistka společnosti Podzimek a synové

Podle personalistů firem je nutné tento začarovaný kruh rozetnout, jinak v nejbližších letech reálně hrozí, že české výrobní závody budou závislé na dělnických a řemeslných silách ze států, jako je Ukrajina, Rumunsko či Bulharsko. Řada firem už nyní sahá po agenturních pracovnících ze zahraničí, kterých protočí během roku na jednom místě několik. Tím se podle názoru ekonomů snižuje výkonnost a produktivita práce. Mnohé firmy o situaci v zaměstnanosti ve svých společnostech podle zjištění redakce REGIONVYSOČINA.CZ nemají zájem mluvit na veřejnosti. Z dvaceti oslovených velkých i středních firem regionu je to více než devadesát procent.

 „Jedinou cestou k nápravě je systematická rehabilitace pověsti technických a hlavně řemeslných studijních oborů, která byla poškozena dvěma desetiletími „studijního boomu“ nastupující generace. Je třeba přivést děti už na základních školách k rukodělným činnostem a kontaktu s nástroji a řemeslem. V rámci celospolečenského vnímání je načase přiznat řemeslům a kvalitním řemeslníkům oprávněný společenský status, uznání a přiznat si jejich neopomenutelný význam i pro hospodářství 21. století,“ dodává Žaneta Zemanová.

V současnosti nabízejí úřady práce na Vysočině ve třinácti svých pobočkách především řemeslné a dělnické profese. Poptávka je ale také po lékařích, zdravotních sestrách či jiných středně-technických profesích.

Více najdou zájemci v nabídce jednotlivých poboček úřadu práce: 
Bystřice nad Pernštejnem
Havlíčkův BrodHumpolecChotěbořJihlavaMoravské BudějoviceNové Město na MoravěPelhřimovSvětlá nad SázavouTelčTřebíčVelké Meziříčí a Žďár nad Sázavou.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy