Michal Prokop se vrací s kolegy do chotěbořské Tančírny

Michal Prokop & Luboš Andršt & Jan Hrubý Trio vystoupí v pátek 3. března v Tančírně Panského domu v Chotěboři, po necelém roce se tak všichni tři vrátí na místo, kde koncertovali se skupinou Framus Five v červnu 2016.

uniweb weby

Podle slov zpěváka Michala Prokopa spolu všichni tři hudebníci hrají dlouhá léta, ale nepravidelně a ne příliš často, posluchači na Vysočině tak budou mít unikátní příležitost si poslechnout nejen skladby, které hrají společně na koncertech s kapelou Framus Five, ale také ty, které jsou specifické jen pro tento koncertní projekt. Písničkový základ rozšiřují zkušenosti s blues a jazzem Luboše Andršta i osobitá hra a klasické hudební vzdělání Jana Hrubého na elektrifikované housle. Koncert začíná v Tančírně Panského domu v Chotěboři v pátek 3. března ve 20.00.

Michal Prokop

Svou kariéru odstartoval na konci šedesátých let, kdy byl vyhlášen nejlepším zpěvákem 1. československého Beatového festivalu v Praze (1967), následně s kapelou Framus Five a básníkem a textařem Josefem Kainarem natočil desku Město ER, která se v loňském roce dočkala po mnoha desetiletích také koncertní podoby. Do širšího povědomí se Michal Prokop dostal v polovině osmdesátých let deskou Kolej Yesterday a také díky ní obdržel v roce 1988 další ocenění, když byl vyhlášen zpěvákem roku časopisu Melodie. Je také nositelem Řádu umění a literatury Francouzské republiky (1995) a členem Beatové síně slávy Radia Beat (2007).

Luboš Andršt

Luboš Andršt spojil svou hudební kariéru v polovině šedesátých let se skupinami Roosters, Double Time, P67, Colour imagines nebo Exit. Jeho první vlastní formací se v roce 1968 stalo trio Blues Company Ltd.

S Michalem Prokopem a Framus Five se potkal v roce 1970 při natáčení LP Město ER, které odstartovalo jeho kariéru a v následujícím roce se připojil k jazzrockové skupině Jazz Q Martina Kratochvíla, s nímž spolupracoval i později stejně jako v roce 1980 se skupinou jazzového saxofonisty a flétnisty – Jiří Stivín & co., která byla zaměřena na moderní jazz a freejazz. Osmdesátá léta spojil s vlastním Blues Bandem, na konci dekády pak přijímá nabídku od Michala Prokopa do jeho Framus a zapojuje se do jeho projektu Prokop, Andršt, Hrubý – Unplugged.

Jan Hrubý

Po studiu na Pražské konzervatoři se v sedmdesátých letech stal členem kapely Etc…, po Mišíkově zákazu působil v Blues Bandu Luboše Andršta, v roce 1984 se přidal k Framus Five Michala Prokopa a výrazně ovlivnil album Kolej Yesterday.

V roce 1985 se vrátil k Etc… a paralelně začal vystupovat s triem Prokop-Andršt-Hrubý, dále v Čundergroundu (s Vladimíry Mertou a Mišíkem), spolupracoval s Dagmar Andrtovou-Voňkovou, ve studiu nahrával party na desky mnoha dalších (Jazz Q, Marsyas, C&K Vocal, Country Beat J. Brabce, Jan Spálený, Zuzana Homolová, Hana Hegerová…).

Na počátku devadesátých let propadl kouzlu keltského rocku, založil skupinu Kukulín (desky inspirované knihami J. R. R. Tolkiena), spolupracoval také s Marií Hoffmanovou… V Etc… se po desetileté pauze znovu objevil v období cca 2000 – 2010, s Lubošem Andrštem tvoří od roku 2006 páteř obnovených Framus Five Michala Prokopa.





Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy