Na školách na Havlíčkobrodsku se věnují šachu

Šachy do škol – významný projekt Evropského parlamentu v oblasti vzdělání, prosazuje i šachový oddíl TJ Jiskra Havlíčkův Brod postupně na základní školy v Havlíčkově Brodě i nejbližším okolí. V současnosti působí ve třech školách a od letošního školního roku by se počet měl podle zájmu zvýšit. Proč je snahou EU, ale i šachistů učinit šachovou hru součástí vzdělávacího systému? Šachová hra se ne nadarmo nazývá hrou královskou, disponuje jak známo zajímavými vlastnostmi: - šachy jsou dostupnou

uniweb weby

Šachová hra se ne nadarmo nazývá hrou královskou, disponuje jak známo zajímavými vlastnostmi, jako je fakt, že jsou dostupnou hrou pro děti ze všech sociálních skupin, napomáhají sociální soudružnosti, sociální integraci, zvyšují koncentraci, trpělivost a výdrž dětí, rozvíjejí kreativitu, intuici, paměť, analytické myšlení a rozhodovací schopnosti a mají i výchovný aspekt. Za nerespektování obecných pravidel hry, za herní nekázeň, a nesoustředěnost následuje okamžitý trest. Děti se tak učí soustředit na vykonávanou činnost a přijímat za ní odpovědnost.
Projekt nabízí dětem smysluplné využití volného času v šachovém kroužku. Výuka bude probíhat na základní škole jednou v týdnu. Termín a vše ostatní bude upřesní vedení šachového klubu a stanoví tak, aby co nejvíce vyhovovalo dětem.
Kroužek je určen začátečníkům i pokročilým. Není tedy podmínkou umět tahy figurek. Součástí výuky bude i účast na řadě turnajů, akcích. Nejlepší žáci budou moci přejít do šachové přípravy v rámci šachového oddílu TJ Jiskra Havlíčkův Brod.
Šachový oddíl v Brodě připravuje i turnaje mezi základními školami v Havlíčkově Brodě O pohár města Havlíčkův Brod.
Přihlášky do šachového kroužku mohou zájemci podávat na základní škole, do které chodí, kde obdrží i tiskopis, přihláška je nezávazná. Zahájení předpokládá šachový klub v první polovině října 2016. Týká se havlíčkobrodských ZŠ Štáflova, V Sadech, Konečná. V ZŠ Wolkerova už šachový kroužek dva roky úspěšně probíhá i zde je možné se přihlásit.

Případné dotazy zodpoví  organizátoři a vedoucí ŠK TJ Jiskra Havlíčkův Brod: chesshb@seznam.cz, 728 982 327.




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 25.09.2016 15:02




0 +
 

Hlavní zprávy