Náhrady škod zvláště chráněnými živočichy v roce 2018

Mezi žadateli byly fyzické osoby i rybářské společnosti a všem uplatňovaným žádostem bylo vyhověno.

uniweb weby

V Kraji Vysočina se řeší především škody na rybách způsobené vydrou říční

Krajský úřad Kraje Vysočina přijal v roce 2018 celkem 74 žádostí o náhradu škody způsobené zvláště chráněnými druhy živočichů. Celková vyplacená částka za rok 2018 činila 2 415 749 Kč, což je nejvyšší vyplacená částka za posledních 5 let. Vyplacené náhrady škody se týkaly škody způsobené vydrou říční, v jednom případě způsobené bobrem evropským.

Mezi preventivní opaření k zabránění vzniku škody vydrou patří např. rozvěšení lidských vlasů, ovčí vlny nebo trus predátorů okolo rybníka. Vhodným opatřením je zvolení alternativní kořisti tedy přisazení nebo ponechání stávajících plevelných ryb v rybí obsádce. Vydra není potravním specialistou, ale hledá nejpřístupnější kořist. Důležitým preventivním opatřením je i vyšší diverzita a nižší densita rybí obsádky a především ekologicko stabilní rybniční ekosystém s úkrytovými možnostmi (litorál, dostatek vodní vegetace), které nejsou přítomné v rybnících s vysokou rybí obsádkou.

Kromě náhrad škod způsobených vydrou je možné žádat o náhradu škody způsobené bobrem evropským na nesklizených polních plodinách nebo trvalých porostech.
Mezi opatření k předcházení škod způsobených okusem bobra patří např. oplocení stromů
. Opatření musí být provedeno tak, aby neomezovalo růst stromů, a zároveň aby bobr oplocení nemohl nijak překonat. Dalším možným opatřením jak zabránit okusu je natřít strom emulzí, která obsahuje abrazivní složku vyvolávající nepříjemný pocit skřípání zubů při okusu.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy